- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ενέκριναν τεστ που δίνει αποτέλεσμα σε 20 λεπτά
Θα μπορούν να αποκαλύψουν πόσο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει νοσήσει με τον ιό
Μέσα σε 20 λεπτά θα μπορεί να ανιχνευθεί αν ένας οργανισμός έχει τα αντισώματα για τον κορωνοίό με το τεστ που ενέκριναν οι ΗΠΑ.
Το πρώτο τεστ που ανιχνεύει τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό ενέκριναν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, ενέκρινε το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του ιού, το οποίο μάλιστα δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά.
Τα τεστ αυτού του είδους -που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα- μπορούν να αποβούν χρήσιμα για να αποκαλύψουν πόσο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει νοσήσει με κορωνοϊό και ποιά είναι η πραγματική θνητότητα της νόσου, αν ληφθούν υπόψη τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα. Τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν πλέον κάποια ανοσία, ώστε να μπορούν -σχετικά άφοβα- να βγουν από το σπίτι τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το υγειονομικό προσωπικό.
Τα σημερινά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα την ενεργή λοίμωξη από τον κορωνοϊό και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και έχει πια αντισώματα στον οργανισμό του.
Το τεστ που ενέκρινε η FDA μετά από επείγουσα διαδικασία (επιτρέπει την χρήση τεστ προτού πάρει αυτό πλήρη έγκριση, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex. Βασίζεται σε δείγμα αίματος που αναλύεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και ανιχνεύει αντισώματα IgM (εμφανίζονται πρώτα σε περίπτωση λοίμωξης από ιό) και IgG (εμφανίζονται αργότερα).
Άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη ήδη διεξάγουν ελέγχους με τεστ αντισωμάτων, ενώ η Βρετανία σύντομα θα ξεκινήσει και αυτή. Όμως έως τώρα δεν είναι βέβαιη η αξιοπιστία αυτών των τεστ (στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης το τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό), ενώ ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει αναρρώσει από Covid-19, αποκτά πλήρη ανοσία και για πόσο χρόνο. Η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται και την ύπαρξη κανονικής ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.
Το νέο τεστ στις ΗΠΑ -όπως και άλλα του είδους του- βγάζουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν λένε πόσο καλά «δουλεύουν» τα αντισώματα για να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με την ιολόγο δρ Άντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.