- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χλωροκίνη: Μία ενημέρωση που δεν χρειάζεται
Μόνο σύγχυση και ανεπιθύμητες ενέργειες θα προκαλέσει
Κορωνοϊός και χλωροκίνη: Ο Βασίλης Βενιζέλος γράφει για την αυθαίρετη χρήση, την επιστημονική διαμάχη και τη συζήτηση που διεξάγεται.
Πολύ πρόσφατος είναι ο πρώτος θάνατος ασθενή στις ΗΠΑ, εξαιτίας αυθαίρετης χρήσης χλωροκίνης από πολίτη. Άλλος ένας βαρέως ασθενής, από αυθαίρετη χρήση χλωροκίνης, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες κάθε χώρας να γνωρίζουν ακόμη και τις λεπτομέρειες της προόδου ή της στασιμότητας των επιστημονικών ερευνών για την ανακάλυψη φαρμάκου κατά του νέου κοροναϊού SARS – COV 2. Μόνο σύγχυση και ανεπιθύμητες ενέργειες θα προκαλέσει μία τέτοιου τύπου «ενημέρωση», την οποία δεν έχουμε αποφύγει ούτε στη χώρα μας…
Η Γαλλία είναι η χώρα στην οποία η επιστημονική διαμάχη για την αξία ή απαξία της χλωροκίνης στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID – 19 έχει λάβει τον παρανοϊκό χαρακτήρα του δημοσίου διαλόγου στη χώρα, για την ακρίβεια έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας της Γαλλίας!
Οι αντιμαχόμενες απόψεις, εκπροσωπούμενες από σεβαστούς παθολόγους λοιμώξεων, αλλά και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εμφανίζονται «πρώτο πιάτο» στις γαλλικές εφημερίδες, μέσω πολεμικών επιστολών και ανταπαντήσεων ενίων των εμπλεκομένων στις επιστημονικές έρευνες και τον επιστημονικό διάλογο. Ούτε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αποτρέψει τη δημόσια σύγκρουση των αρμοδίων επιστημόνων, δεν κατάφερε καν να επιβάλλει να χαμηλώσουν τουλάχιστον οι τόνοι της πολεμικής αντιπαράθεσης.
Στην Ελλάδα η σχετική συζήτηση έχει εκτραπεί μεν στη δημόσια σφαίρα, παραμένει, όμως, σε σχετικά περιθωριακή θέση, αν και ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται να διατηρούν άποψη για το θέμα, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που προσέρχονταν μαζικά Έλληνες πολίτες στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας για να προμηθευθούν φαρμακευτικά σκευάσματα χλωροκίνης…
Τα λέμε αυτά όχι για να σταματήσει η πολύτιμη επιστημονική έρευνα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID – 19 ούτε για να περιορισθεί ο σχετικός επιστημονικός διάλογος για το θέμα στη χώρα μας. Κάθε άλλο, ασφαλώς!
Τα λέμε αυτά για να πάψει επιτέλους η τροφοδοσία της ελληνικής δημοσίας σφαίρας με πληροφορίες, αλλά και με «πληροφορίες», σχετικά με την συζήτηση και των έρευνα αυτή. Να μη βιαζόμαστε να πληροφορηθούμε για μία υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Να αναμένουμε τις επιστημονικές ανακοινώσεις, αποκλειστικά και μόνον όταν έρθει πραγματικά η ώρα των σχετικών επιστημονικών ανακοινώσεων, διεθνώς και στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.