- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός και παιδιά με καρδιοπάθειες
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδoκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας απαντά
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, διορθωμένες ή μη, σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό Covid-19
Ανταποκρινόμενος σε πλήθος μηνυμάτων γονέων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο κ. Γ. Σαρρής, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδoκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA) στέλνει την παρακάτω ενημέρωση καλώντας τους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.
1. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα ούτε εμβόλιο για την πρόληψη ούτε και αποτελεσματικό φάρμακο για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός COVID-19, το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε, προς το παρόν, για την καταπολέμηση της εξαιρετικά σοβαρής αυτής επιδημίας είναι η πρόληψη της μετάδοσης του ιού μέσω της κοινωνικής απομόνωσης.
2. Καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη. Και τα παιδιά γενικά προσβάλλονται και νοσούν, ευτυχώς με χαμηλή θνητότητα.
3. Στο συχνό και εύλογο ερώτημά σας, αν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, διορθωμένες ή μη, συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα ώστε το ερώτημα να μπορεί να απαντηθεί με τεκμηριωνένη επιστημονική εγκυρότητα. Η ECHSA, σε συνεργασία με άλλες διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες, έχει ήδη ξεκινήσει παγκόσμια μελέτη για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα σε όλες τις ηπείρους, σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 στους ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα.
4. Εν τω μεταξύ, είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους ασφαλείας, να θεωρήσουμε ότι όλα τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου.
Κατά συνέπεια:
I. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να τηρούμε κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, και με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.
II. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις της ECHSA, που έχουν πλέον υιοθετηθεί και σαν επίσημη εντολή των υπηρεσιών υγείας στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται η διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων , καρδιακών καθετηριασμών και επισκέψεων ρουτίνας σε κλινικές και ιατρεία, παρά μόνον για εξυπηρέτηση πραγματικά επειγόντων προβλημάτων. Ευτυχώς, στις συγγενείς καρδιοπάθειες τα αληθώς επείγοντα είναι ελάχιστα και αφορούν κυρίως κάποιες σοβαρές παθήσεις σε νεογνά. Τονίζεται ότι είναι σπάνια τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά σε ασθενείς πέραν της νεογνικής ηλικίας.
III. Η όποια καταστρατήγηση της αυστηρής αυτής οδηγίας με επίκληση δήθεν επείγοντος συνιστά ανεύθυνη και ανεπίτρεπτη έκθεση σε κίνδυνο των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και του εμπλεκομένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα της κοινωνίας.
IV. Τα εύλογα ερωτήματα των γονέων σχετικά με την υγεία των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορούν να απαντηθούν με ηλεκτρονικά μέσα από τους θεράποντες ιατρούς τους, ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η προσέλευση στα νοσοκομεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.