- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ίσως ο SARS - COV 2 μας τριγυρίζει από τον Οκτώβριο
Η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία θέτει νέα δεδομένα
Ποια είναι η νέα επιστημονική υπόθεση εργασίας για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS-COV 2;
Σε μία πολύ πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Ιταλός καθηγητής της Ιατρικής Τζουζέπε Ρεμούτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου «Μάριο Νέγκρι» για την Φαρμακολογική Έρευνα, είχε δηλώσει ότι ορισμένοι οικογενειακοί γιατροί, Ιταλοί επίσης, είχαν αναφέρει στον ίδιον ότι μία εξαιρετική πνευμονία, τα συμπτώματα της οποίας δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, είχε εμφανισθεί στην Ιταλία πάρα πολύ νωρίς, συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο του 2019… Μία πνευμονία ολοκληρωτικά διαφορετική, σε σχέση με την πνευμονία, την οποία προκαλεί η γρίπη!
Θα έλεγε κανείς ότι, εάν ισχύει ο ισχυρισμός του Ιταλού καθηγητή, το πλέον πιθανό όσο και επιδημιολογικώς αναμενόμενο θα ήταν ότι από τον περασμένο Οκτώβριο του 2019 θα πρέπει να είχαμε επίσης στη χώρα μας μία πνευμονία, την οποία οι Έλληνες ειδικοί πνευμονολόγοι και παθολόγοι λοιμώξεων δεν θα είχαν ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν…
«Πάντως τέτοιες πνευμονίες δεν είχαμε δει πέρυσι, εκτός κι εάν κάποιοι που είχαν γρίπη Α (Η1Ν1) ήταν και κορωνοϊός μαζί. Πάντως θα έπρεπε να είχαμε δει και εμείς και δεν είχαμε... Είχαμε πολύ επιθετικές "γρίπες" και, κυρίως, σε παιδιά και νέους, με διαφορετικούς χαρακτήρες. Θα διερευνηθεί…», μας εξηγεί, από τη δική της πλευρά, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Κατσαούνου και συμπληρώνει με κατηγορηματικότητα:
«Είχαμε πολύ επιθετικές "γρίπες" και, κυρίως, σε παιδιά και νέους, με διαφορετικούς ορότυπους και, γι’ αυτό, το φετινό εμβόλιο της γρίπης θα είναι εμπλουτισμένο με επιπρόσθετα στελέχη. Θα έχουμε πολλά δεδομένα, όταν με το καλό ηρεμήσουν τα πράγματα. Θεωρώ, όμως, σχεδόν απίθανο να υπήρχε πριν τα Χριστούγεννα ο COVID19 στην Ευρώπη. Mε τη μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει ο ιός, θα είχε εξαπλωθεί ταχύτατα και κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να έχει διαλάθει».
Δεν είναι τυχαίο ότι η ως άνω δημόσια συζήτηση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, με όση ένταση επιτρέπουν οι καιροί, συνοδεύεται από μία επιστημονική υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με την οποία η επιδημία του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 εξελίσσεται σε δύο στάδια ή δύο φάσεις και η τρέχουσα χρονική συγκυρία, διεθνώς, συνιστά τη δεύτερη, πιο επιθετική, πολύ επιθετική μάλλον, επέλαση του SARS – COV 2.
Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, εάν τις έχουμε τελικώς, έστω και αργοπορημένα, θα έχουν ίσως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα διαφωτίσουν πολλές από τις πτυχές του δράματος, το οποίο εξελίσσεται στον πλανήτη Γη…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.