Health & Fitness

Η συγκλονιστική συνέντευξη με τον Έλληνα γιατρό στο Μπέργκαμο

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές από τα νοσοκομεία της Ιταλίας, όπως τις περιέγραψε ο Έλληνας χειρούργος ΩΡΛ στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, Γιώργος Γιούργος.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Έλληνας χειρούργος ΩΡΛ στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, Γιώργος Γιούργος, μας στέλνει μήνυμα από το μέτωπο του πολέμου

Τα μάτια είναι στραμμένα στη βόρεια Ιταλία. Όχι μόνο γιατι οι εικόνες που έρχονται είναι συγκλονιστικές, όπως αυτές που είδαμε χθες με τα στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν τους νεκρούς επειδή δεν χωράνε στα νεκροταφεία. Αλλά και γιατί δείχνουν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει για μια πόλη, για μια χώρα, να χάνει τον έλεγχο της διασποράς του ιού και να πλήττεται από την επιδημία του κορωνοϊού. Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές από τα νοσοκομεία της Ιταλίας, όπως τις περιέγραψε ο Έλληνας χειρούργος ΩΡΛ στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, Γιώργος Γιούργος.
 
Η συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και στη Σία Κοσιώνη είναι στην κυριολεξία συγκλονιστική. Περιγράφει την τραγική κατάσταση στο νοσκομείο του Μπέργκαμο, ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία του κόσμου με 100 μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι γιατροί αποφασίζουν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Και επισημαίνει κάτι που ίσως δεν το έχουμε αντιληφθεί πολύ καλά, πως όλοι κινδυνεύουμε από τον ιό, όχι μόνο οι ηλικωμένοι ή οι ευπαθείς ομάδες. 
 
«Είναι πόλεμος. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και εμείς. Εδώ και εβδομάδες και η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτερεύει καθόλου αν και έχουμε οργανωθεί κάπως. Ο πόλεμος μαίνεται 24 ώρες το 24ωρο», λέει ο Γιώργος Γιούργος που είναι χειρούργος ΩΡΛ, αλλά όπως και όλοι οι συνάδελφοί του γιατροί του νοσοκομείου ασχολείται με περιστατικά COVID-19. 

«Προσπαθούμε να σώσουμε όσους πιο πολλούς μπορούμε. Το σημερινό νούμερο των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιο αν δεν κάναμε όλα αυτά που κάνουμε. Εμείς εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική, ιατρική μάχης, όπως γίνεται στη μάχη. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι και αποφασίσουν αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί. Είναι κατά κάποιο τρόπο ο επί γης θεός ο γιατρός», τον ακούμε να λέει. 

Όπως λέει, έδωσε αυτή τη συνέντευξη ακριβώς για αυτό, για να μας αφυπνίσει, για να μας στείλει το μήνυμα τι θα συμβεί αν δεν προσέξουμε, αν δεν υπακούσουμε στους κανόνες, αν δεν αυτοπεριοριστούμε. Το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: μην κυκλοφορείτε στους δρόμους. Δείτε το video, αξίζει κάθε του λεπτό.