- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σαφείς οδηγίες για τα άτομα με αναπηρία ζητεί η ΕΣΑμεΑ
Δημοσιεύει τον κατάλογο των ατόμων που δεν πρέπει να εργάζονται
Διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για ασαφείς οδηγίες προς τα άτομα με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους
Οι ελλιπείς, ασαφείς, αντικρουόμενες και αντιεπιστημονικές οδηγίες από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό, έχουν φέρει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στα όρια των αντοχών τους. Κάθε εγκύκλιος, πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εξαγγελία δίνει τον δικό της ορισμό στο ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις σε υπηρεσίες και σε φοβερή αγωνία εργαζομένους και οικογένειες. Μεγάλο «φάουλ» της Πολιτείας η έλλειψη συνεννόησης με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, τη στιγμή που η ΕΣΑμεΑ κάθε μέρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη και με υπομονή, απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ατόμων που εκπροσωπεί. Το αναπηρικό κίνημα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υιοθετώντας από την πρώτη στιγμή την οδηγία «Μένουμε Σπίτι», ζητώντας από τα μέλη του να ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις των ειδικών. Η Πολιτεία όμως δεν ακολουθεί. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναφορά στην ΚΥΑ της 18ης Μαρτίου περί «αρρύθμιστου» διαβήτη.
Tο ελάχιστον που οφείλει η Κυβέρνηση είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες του CDC, που κάνει λόγο για «Διαβήτη» και όχι «αρρύθμιστο Διαβήτη», καθώς το τελευταίο δεν δύναται να μετρηθεί: μήπως κάθε ημέρα ο διαβητικός θα στέλνει στον εργοδότη του τις μετρήσεις του; Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, που χρειάζονται συνεχείς μεταγγίσεις. Όσο για τους καρκινοπαθείς, είναι δυνατόν να θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα μόνο όταν υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, και όχι αργότερα, μετά από χειρουργείο, ή σε ανοσοκαταστολή; Όπου η ανοσοκαταστολή σαν κατάσταση μπαίνει και βγαίνει εναλλάξ από τις εγκυκλίους… Είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες; Παρόμοια κατάσταση μήπως δεν αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία; Πώς να κρίνετε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για άτομα που εργάζονται έχοντας στο σπίτι ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή μεταμοσχευμένους; Το ότι ένας αιμοκαθαρόμενος, άπαξ και κολλήσει, θα μεταδώσει το ιό σε τουλάχιστον άλλους 30 στη Μονάδα του; Δεν έχουν καν δοθεί οδηγίες στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης!
Η ΕΣΑμεΑ δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο των ατόμων που επιβάλλεται σήμερα να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευθούν τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους. Αναμένουμε να υιοθετηθεί ΑΜΕΣΑ από τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα θα είναι πολύ μεγάλος.
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, αιμοκαθαρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, θαλασσαιμικοί και άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου, ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.
Άμεσα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τα ανωτέρω, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί.
Ισχύει ότι ο άνω πληθυσμός είναι μεγάλος, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν προστατευθεί, μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων. Τόσο απλά.
Τέλος η ΕΣΑμεΑ θέλει να αναφερθεί σε δύο πολύ σοβαρά επίσης θέματα: στην ενημέρωση και στα φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη συγκυρία το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ να μην διαθέτει υπότιτλους και διερμηνεία στη νοηματική. Το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα:
• στην καθημερινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης COVID-19: Συνεχής Ενημέρωση, που προβάλλεται στις 16:00
• στα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού
• σε κάθε κυβερνητική ανακοίνωση για τον ιό.
Τέλος, αυστηρή οδηγία πρέπει να δοθεί στους φαρμακοποιούς να μη διαθέτουν φάρμακα που καλύπτουν ανάγκες πασχόντων χωρίς συνταγή, αφήνοντας τους τελευταίους έκθετους, έπειτα από κάθε τηλεοπτικό ή ιντερνετικό ρεπορτάζ χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και αντίκρισμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.