Health & Fitness

Σας «τρελαίνει» ο κορωνοϊός; Οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης

Η σημαντική πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον Αιγινήτειο Νοσοκομείο, για να βοηθήσει συμπολίτες που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα αυτοπεριορισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτές είναι οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό και το ψυχολογικό αβοήθητο που προκαλεί.

Η καθημερινότητά μας άλλαξε άρδην. Αναγκαστήκαμε να κλειστούμε σπίτι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Γεμίσαμε με φοβίες για το σήμερα. Ανησυχούμε για τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γι' αυτό και χρειάζονται γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του λεγόμενου ψυχολογικού αβοήθητου. Κατάσταση που προκαλεί ένταση, απογοήτευση και σειρά άλλων αρνητικών συναισθημάτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό.

Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (σ.σ. Διευθυντής: Καθηγητής Λάμπης Παπαγεωργίου), αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία:

  1. Τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας.
  2. Ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού αβοήθητου των συμπολιτών μας.

Τόσο η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όσο και οι ανοικτές Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) προσφέρουν ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως: Παθολογικό Άγχος, Παθολογικό Φόβο, Πανικό να μιλήσουν, να στηριχτούν και να έλθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος. Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό και τους συνεργάτες της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό - Ώρες λειτουργίας:

- Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ - Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ (σ.σ. Υπάρχει προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες). Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.

- Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 09.00 π.μ. έως 07.00 μ.μ. Μπορείτε να καλέσετε μέσα από τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Skype τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας:

  • Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)

Τις γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης συντονίζουν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Ψυχίατρος δρ. Κων/νος Κοντοάγγελος και η επιστημονική συνεργάτιδα Ψυχολόγος δρ. Θεοδώρα Σκαλή.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό στοχεύουν να απαλύνουν τον ψυχολογικό πόνο που αισθάνονται συμπολίτες μας λόγω της νέας πραγματικότητας από τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού.