- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κινέζοι επιστήμονες: Η έγκυος δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό στο μωρό
Στη Βρετανία βρέθηκε βρέφος θετικό στον Covid-19
Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο μωρό, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, αλλά στη Βρετανία βρέθηκε βρέφος θετικό στον ιό.
Επιτέλους και κάποια καλά νέα από το «μέτωπο» του κορωνοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.
Τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες σε νοσοκομείο της Ουχάν, της πόλης στο επίκεντρο της πανδημίας, δεν δείχνουν ίχνη λοίμωξης και παραμένουν υγιή, ενώ και οι μητέρες τους έχουν πια αναρρώσει πλήρως. Είναι η δεύτερη μελέτη από την Κίνα κατά τον τελευταίο μήνα, η οποία δείχνει ότι οι μητέρες που έχουν μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη με τον ιό, δεν τον μεταδίδουν στο μωρό τους.
Οι γιατροί, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαλάν Λίου του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Χουατσόνγκ της Ουχάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής «Frontiers in Pediatrics», ανέφεραν ότι κανένα από τα τέσσερα βρέφη δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα. Όλα τα νεογέννητα είχαν απομονωθεί αρχικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και τρέφονταν με βρεφικό γάλα. Τα μωρά βρέθηκαν αρνητικά στο τεστ για τον κορωνοϊό.
Μόνο ένα μωρό εμφάνισε ένα μικρό αναπνευστικό πρόβλημα για τρεις μέρες, ενώ δύο μωρά είχαν εξανθήματα στο σώμα τους, τα οποία εξαφανίστηκαν από μόνα τους σε δέκα μέρες. Είναι αδύνατο να γνωρίζουν οι Κινέζοι γιατροί κατά πόσο αυτά τα μικρά προβλήματα σχετίζονταν με τον συγκεκριμένο κορονοϊό.
Η προηγούμενη κινεζική μελέτη σε εννέα εγκύους μολυσμένες με Covid-19, οι οποίες όλες γέννησαν με καισαρική, δεν είχε επίσης βρει ενδείξεις ότι ο ιός περνάει στο έμβρυο. Τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον ιό, αλλά τα έξι είχαν κάποια δυσκολία αναπνοής και τα δύο πυρετό. Οι Κινέζοι γιατροί δήλωσαν πάντως ότι θεωρούν ασφαλέστερο εν μέσω επιδημίας οι γυναίκες να γεννάνε με καισαρική.
Σε προηγούμενες επιδημίες κορωνοϊών (SARS και MERS) οι επιστήμονες επίσης δεν είχαν βρει ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όμως αυτοί οι κορωνοϊοί αύξαναν τους κινδύνους επιπλοκών, αποβολής, ακόμη και θανάτου για την ίδια τη μητέρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με το νέο ιό.
Πάντως οι μητέρες που θηλάζουν, καλούνται να φοράνε μάσκα και να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. Για λόγους πρόσθετης προφύλαξης, οι γιατροί στην Κίνα και στις ΗΠΑ - αλλά όχι στη Βρετανία- κρατούν χωριστά την μητέρα που έχει Covid-19 και το μωρό της κατά τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.
Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι ένα νεογέννητο στη Βρετανία βρέθηκε θετικό στον SARS-CoV-2. Η μητέρα του είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο λίγο πριν τη γέννα λόγω πνευμονίας και τελικά διαγνώσθηκε ότι είχε τον ιό. Το μωρό ελέγχθηκε για Covid-19 λίγα μόλις λεπτά μετά τον τοκετό και δεν είναι σαφές πώς ο ιός πέρασε σε αυτό, αν τον κόλλησε μέσα στη μήτρα ή μολύνθηκε κατά τη γέννησή του. Ήταν το πρώτο κρούμα μετάδοσης του ιού από έγκυο μητέρα στο μωρό. Από την άλλη, είναι πιθανό ότι οι έγκυες με Covid-19 που όμως έχουν αναρρώσει πλήρως λίγο πριν τη γέννα, θα δώσουν στο βρέφος τους τα σχετικά αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.