Health & Fitness

Τρόφιμα και κορωνοϊός: Τι ισχύει

Αποτελούν οι τροφές πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαρβάκειος - κορωνοϊός
Βαρβάκειος - κορωνοϊός © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει τι ισχύει για τη σχέση τροφίμων και κορωνοϊού. Οι 8 καλές πρακτικές στην προετοιμασία και κατανάλωση του φαγητού.

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων» αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:  

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού  
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού 
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.  
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.  
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.  
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.  
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)  
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.