- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Επιστημονική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον νέο κορωνοϊό
Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Όχι στις υπερβολές και τον πανικό, το μήνυμα επιστημονικής εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τον νέο κορωνοϊό
Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το νέο κορωνοϊό SARS-2CoV2019 πήραν γιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές του ΑΠΘ σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος με πρωτοβουλία του ΔΣ και του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα. Ο κ. Νίτσας επεσήμανε στην έναρξη της ημερίδας ότι «είναι χρέος μας να συνδράμουμε με όποιες δυνάμεις μπορούμε στη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης για τη δημόσια υγεία και να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης».
Ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητής υγιεινής και κοινωνικής ιατρικής, κοσμήτορας επιστημών υγείας του ΑΠΘ μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ενημερώσει άμεσα τα μέλη του, συγχαίροντας τόσο το ΔΣ όσο και τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα υπενθυμίζοντας ότι «η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την εκδήλωση επιδημιών».
Ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής πνευμολογίας και λοιμωξιολογίας, διευθυντής της κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας ΑΠΘ, του «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» απάντησε σε ερωτήματα των γιατρών-μελών του ΙΣΘ και εστίασε στο θέμα της πρόληψης και των πραγματικών κινδύνων. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ και πλαστικός χειρουργός μίλησε για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Η παρέμβαση του κ. Εξαδακτύλου έγινε μέσω Skype καθώς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου βρισκόταν σε σύσκεψη στην Αθήνα.
Η Γεωργία Γκιούλα βιοπαθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας -Α΄Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ παρουσίασε την ιστορία του νέου ιού, τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του καθώς και το ταξίδι του στον πλανήτη από την πρώτη ημέρα που επίσημα η Κίνα ενημέρωσε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση του (31-12-2020). Ο Θεόφιλος Χρυσανθίδης παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ στην ομιλία του έκανε λόγο για την αντιμετώπιση του ιού με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και καταγεγραμμένα περιστατικά.
Ο Ηλίας Ιωσηφίδης, Μsc, Phd παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, επικουρικός γιατρός, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο μίλησε για τα παιδιά και τον ιό. Μεταξύ άλλων οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο ιστορικό του ιού, τα συμπτώματα όσων νοσούν, την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία του πληθυσμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΣΘ στην πλατεία Αριστοτέλους και μεταδόθηκε live streaming με εκατοντάδες να την παρακολουθούν και από απόσταση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, Γιώργος Κούτρας, διοικητής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς - Ο Άγιος Δημήτριος, η διοικήτρια και ο αν. διοικητής του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου Γιογκατζή Μαρία και Δημήτρης Βαλαρούτσος αντίστοιχα. «Οι επιστήμονες όπως αντιμετώπισαν αποτελεσματικά στο παρελθόν όλες τις άλλες απειλές για την ανθρωπότητα, έτσι θα αντιμετωπίσουν και τον COVID-19» επεσήμανε ο κ. Νίκος Νίτσας προσθέτοντας ότι «η εγρήγορση και η ψυχραιμία των συναδέλφων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού». Ο ΙΣΘ θα ενημερώνει, όπως τόνισε ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας, καθημερινά τα μέλη του με επικαιροποιημένες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και το κοινό της Θεσσαλονίκης εκτιμώντας ότι η καλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση μας απομακρύνει από τις υπερβολές, την παραπληροφόρηση και τον πανικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.