Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει για τα αντισηπτικά τζελ και τις οδηγίες που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας για τη γρίπη.
Ωραίος καιρός. Όμορφες μέρες, σχεδόν ανοιξιάτικες. Να μην είχε πέσει μόνο η είδηση ότι είναι πιθανό να έχουμε κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, η λιακάδα θα ήταν ακόμα πιο σέξι. Ήλιος και γαλάζιος ουρανός. Σου φτιάχνει τη διάθεση.
Στο μετρό πέφτει πολύ συνάχι. Και βήχει αρκετός κόσμος. Δεν είναι και πολλοί αυτοί που βάζουν τον αγκώνα τους, ή ένα χαρτομάντιλο στο στόμα. Οι περισσότεροι βήχουν χωρίς να τους νοιάζει ο διπλανός τους. Περνούν και μερικές μάσκες. Και η ταγκίλα, ταγκίλα. Μαζί με τα σταγονίδια.
Διάβασα τις οδηγίες που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας για τη γρίπη, όχι για τον κοροναϊό. Τα μολύβια, τα μπλάνκο και τα στιλό να μην αλλάζουν χέρια. Και να μην πίνει νερό ο ένας από το μπουκάλι του άλλου. Ούτε να ακουμπάμε το στόμα μας στη βρύση. Τα παιδιά, δηλαδή. Οι ενήλικες θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πιο υπεύθυνοι. Και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό τζελ ή υγρά μαντίλια. Σε πολλές σχολικές αίθουσες θα τοποθετηθούν ντισπένσερ, αλλά σε κάθε περίπτωση οι μαθητές να έχουν μαζί το αντισηπτικό τους και να μην ακουμπούν με άπλυτα χέρια το στόμα τους. Εννοείται τα πλένουμε τα χέρια μικροί και μεγάλοι. Αλλά δεν μπορούμε παντού και πάντα. Μια φίλη μου λέει ότι δεν ακουμπάει τίποτα στο μετρό. Πώς γίνεται αυτό; Πώς ισορροπεί στα φρεναρίσματα; Στο σταμάτα, ξεκίνα.
Τα αντισηπτικά έχουν αποκτήσει πολύ στιλ. Ναι, αλήθεια. Έχουν γίνει πολύ γκλαμ. Εκτός από αυτά του φαρμακείου που είναι φιλικά στο δέρμα με αλόη και βιταμίνη Ε, κυκλοφορούν αντισηπτικά σε συσκευασία ασημένιου κύβου, σε box με όλες τις ηρωίδες τις Disney και σε πολλά-πολλά αρώματα. Δεν θα το πιστέψετε. Βρήκα σε άρωμα μάνγκο, καρύδα, μανταρίνι σατσούμα, ροζ-γκρέιπφρουτ, φράουλα, μπανάνα, ανανά. Πιθανόν να υπάρχει και καρπούζι εκεί έξω. Με τη Χιονάτη, την Μπελ και τα άλλα καρτουνίστικα κορίτσια «τσιμπάνε» τα πιτσιρίκια και όλο και θα χρησιμοποιήσουν το αντισηπτικό τζελ. Το πλύσιμο των χεριών και γενικά η καθαριότητα απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους. Αυτό έδειξε έρευνα του 2006, που έγινε στο πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιάνγκ. Ενώ μια άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι πλένοντας τα χέρια απομακρύνεις ενοχές και τύψεις. Πολύ δυνατή έρευνα κι αυτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.