Health & Fitness

Κατανόησε την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόλις μάθατε ότι έχετε ΠΑΥ ή ότι ζείτε με την ΠΑΥ εδώ και κάποιο διάστημα, είστε ακόμη ο εαυτός σας.»

Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το PH HUMAN ebook για την ενημέρωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά από την Actelion Ελλάδος.

«Είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό. Σαν κάτι να σε σπρώχνει συνεχώς προς τα πίσω». Αυτή είναι μία μόνο από τις εμπειρίες ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) που καταγράφονται στο νέο ηλεκτρονικό βιβλίο, το PH HUMAN ebook.

Τι είναι όμως ακριβώς η ΠΑΥ;
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση
Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις. Ωστόσο, η διάγνωση της ΠΑΥ είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι μη ειδικά και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Τα πρώτα συμπτώματα συχνά παρατηρούνται στη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, το τρέξιμο, το περπάτημα σε ανηφόρα ή η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας. Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

Εξέλιξη
Τα στάδια της ποικίλλουν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον ασθενή, που όπως θα δείτε το ebook, αισθάνεται σαν να εξαρτάται συνεχώς από άλλους. Είτε κάνουν βόλτα στα μαγαζιά, είτε παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, συναντούν φίλους για καφέ ή σχεδιάζουν τις διακοπές ή το μέλλον, η ΠΑΥ είναι πάντα εκεί, στο προσκήνιο της ζωής τους.

Η Διεθνής Έρευνα για τους Ασθενείς με ΠΑΥ και τους Φροντιστές τους, η οποία υποστηρίχθηκε από την Actelion, έδειξε ότι οι επιπτώσεις της ΠΑΥ σε αυτούς που ζουν με αυτήν την κατάσταση εκτείνεται πολύ πέρα από τα εγκατεστημένα συμπτώματα της ίδιας της νόσου.

Πόσο συχνή είναι η ΠΑΥ;

  • Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλλει γυναίκες, άνδρες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας ή εθνικής προέλευσης.
  • Μόνο 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται απο την ΠΑΥ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με την ΠΑΥ.

Ειδική Θεραπεία για την ΠΑΥ
Υπάρχουν αρκετά ειδικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν τα λεγόμενα «μονοπάτια», κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ορισμένες βιολογικές διεργασίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Σε κάθε μονοπάτι εμπλέκονται διάφορα μόρια και δράσεις που ευθύνονται για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Οι αλλαγές στον τρόπο που παράγεται ένα μόριο ή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με άλλα στοιχεία του μονοπατιού, μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.

Έτσι, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι φαρμάκων για να στοχεύσουν στο κάθε μονοπάτι:

  • Μονοπάτι της «ενδοθηλίνης»
  • Μονοπάτι της «προστακυκλίνης»
  • Μονοπάτι του «μονοξειδίου του αζώτου»

Όλα τα παραπάνω φάρμακα χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες, ενώ μειώνουν και αποτρέπουν τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων στα τοιχώματα των αγγείων. Οι δράσεις αυτές διευκολύνουν την καρδιά να αντλήσει αίμα στους πνεύμονες. Αυτό οδηγεί σε βελτίωση του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας και της ευεξίας, καθώς και σε επιβράδυνση της εξέλιξης της ΠΑΥ στην πάροδο του χρόνου.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να εξηγήσει καλύτερα την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, από τις σκέψεις των ίδιων των ασθενών, που βρίσκονται συγκεντρωμένες στο ebook. Στο τέλος του θα συναντήσει κανείς ένα μήνυμα από τη σελίδα προς όλους εκείνους που νιώθουν μόνοι αντιμέτωποι με την ΠΑΥ. Και αυτό δεν είναι άλλο από να συνεχίσουν να είναι ο εαυτός τους.

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόλις μάθατε ότι έχετε ΠΑΥ ή ότι ζείτε με την ΠΑΥ εδώ και κάποιο διάστημα, είστε ακόμη ο εαυτός σας. Κάνοντας προσαρμογές στην καθημερινή σας ζωή, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε και τι επιθυμείτε να κάνετε, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.»