Health & Fitness

Κυκλοφορεί σύντομα εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Μέσα στο επόμενο δίμηνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fat.jpg
Παχυσαρκία © pixabay.com

Με την εξέταση για την παχυσαρκία εξετάζεται το γενετικό φορτίο του ατόμου ώστε να προβλεφθεί πόσα κιλά επιπλέον κινδυνεύει να πάρει.

Τον κίνδυνο που έχει κάποιος να γίνει παχύσαρκος στην ενήλικη ζωή του και πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να συσχετιστεί με καρδιομεταβολικά νοσήματα, μπορούν πλέον να προβλέψουν οι επιστήμονες, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν από την ανάλυση του DNA.

Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας Γιώργος Δεδούσης, αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει σε ένα παιδί 4 ετών απλά με τη λήψη σάλιου. «Με την εξέταση αυτή βλέπουμε το γενετικό φορτίο του ατόμου και μπορούμε με μεγάλη αξιοπιστία να προβλέψουμε πόσα κιλά επιπλέον κινδυνεύει να πάρει σε σχέση με την γενετική του προδιάθεση». Όπως λέει ο καθηγητής η εξέταση γίνεται προς το παρόν σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά πολύ σύντομα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα παρέχεται σαν υπηρεσία, σε συνδυασμό με μία spin off εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Χαροκόπειο. Αναφορικά με το κόστος της εξέτασης ο κ. Δεδούσης είπε: «Το κόστος θα εξαρτάται από το ερώτημα που βάζει κανείς. Συνήθως για κάθε τέτοιο επιστημονικό ερώτημα όπως πχ, ποιος είναι ο γενετικός κίνδυνος για παχυσαρκία, θα είναι περίπου 250 ευρώ».

Το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό

Αναφορικά με το λόγο που θα πρέπει ένα 4χρονο να κάνει αυτή την εξέταση είπε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κληρονομικότητα, δηλαδή το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό, άρα κάποιο παιδί που έχει παχύσαρκους γονείς, έχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο, αλλά δεν ξέρουμε αν το έχει κληρονομήσει. Άρα είναι καλό να γνωρίζουμε από νωρίς, ειδικότερα στην εφηβεία, όπου ότι φαινότυπο έχουμε σε σχέση με την παχυσαρκία, συνήθως μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επομένως είναι χρήσιμο να ξέρουμε από πριν σε ποια ομάδα κινδύνου βρισκόμαστε». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.