- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Επιτάχυνση των διαδικασιών εισαγωγής των νέων καινοτόμων θεραπειών ζητούν οι ασθενείς
Νέα πρόσωπα στις επιτροπές για τα καινοτόμα φάρμακα
Να έρθουν άμεσα οι καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα ζητούν οι σύλλογοι ασθενών
Σταδιακά δημιουργείται και στην Ελλάδα προς όφελος των ασθενών ένα νέο επιστημονικό και αξιόπιστο δίκτυο, που θα εξασφαλίζει την είσοδο στη χώρα νέων καινοτόμων θεραπειών. Ο πρόσφατος διορισμός των επικεφαλής στις δύο Επιτροπές που ρυθμίζουν την αξιολόγηση, αποζημίωση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων δημιουργεί βάσιμες ελπίδες, ότι θα επισπευσθούν διαδικασίες που βρίσκονταν εδώ και μήνες σε αναστολή. Η επιτάχυνση της εισαγωγής των νέων θεραπειών είναι ένα αίτημα που τίθεται επιτακτικά τους τελευταίους μήνες, από όλους τους Συλλόγους των Ασθενών της χώρας μας.
Νέα πρόσωπα στο τιμόνι των Επιτροπών για τα καινοτόμα φάρμακα
Με τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής ΗΤΑ, Φλώρα Μπακοπούλου, στο τιμόνι της Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, που ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών, έχουν τεθεί οι βάσεις για τη δρομολόγηση αξιόπιστων διαδικασιών για την εισαγωγή της φαρμακευτικής καινοτομίας. Όμως, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς απαιτούνται πολλές αλλαγές, όπως η ένταξη των δύο Επιτροπών στον ενιαίο Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας ΗΤΑ, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα ενταχθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Oπως τονίζει η Μυρσίνη Ουζουνέλλη, CEO της συμβουλευτικής εταιρίας MYO Health, που εξειδικεύεται στο ΗΤΑ: «Η δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του ΗΤΑ στην Ελλάδα, ειδικά αν θα προβλέπει θέσεις μόνιμης απασχόλησης που να στηρίζουν το έργο του Οργανισμού, όχι μόνο οργανωτικά και διοικητικά, αλλά οπωσδήποτε και από πλευράς επιστημονικής κατάρτισης».
Το σύστημα HTA αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επαφή των ασθενών με την καινοτομία -η οποία αναπτύσσεται πλέον από την φαρμακευτική βιομηχανία με ιλιγγιώδεις ρυθμούς παγκοσμίως- ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία μιας αγοράς υγιούς ανταγωνισμού.
Το τελευταίο καθίσταται μάλιστα ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη, καθώς τα οριζόντια μέτρα της εποχής των μνημονίων, όπως αναφέρει η κα. Ουζουνέλλη, έχουν πλήξει σημαντικά την επιχειρηματικότητα στο Φάρμακο και κατ’ επέκταση την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες: «Η νέα Επιτροπή έχει ένα πολύ σημαντικό έργο μπροστά της, καθώς το ΗΤΑ είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες εξορθολογισμού των δαπανών σε ιατρική τεχνολογία. Το ΗΤΑ μπορεί (και πρέπει) να αντικαταστήσει τα οριζόντια μέτρα υπό τη μορφή επιστροφών που πλήττουν το φάρμακο αδιακρίτως, δηλαδή με τρόπο που δεν συναρτάται από την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε φαρμάκου και ακόμα περισσότερο από το πηλίκο κόστους/χρησιμότητας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά αξιόπιστο ΗΤΑ και αυτό απαιτεί σε πρώτη φάση να αναπτυχθούν σαφέστερες και εκτενέστερες κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για τη σύσταση, όσο και για την αξιολόγηση των φακέλων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από ανεξάρτητη Επιτροπή που να συσταθεί για αυτόν τον σκοπό, με εκπροσώπηση από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, με εμπειρογνώμονες ΗΤΑ/ΗΕOR, αλλά και με εκπροσώπηση από βασικούς stakeholders όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και η φαρμακοβιομηχανία», τονίζει η CEO της εταιρίας MYO Health.
Διαδικασίες και ζητήματα που εκκρεμούν
Η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του συστήματος, όμως, θα κριθεί στις λεπτομέρειες, καθώς αυτό περιλαμβάνει περίπλοκες προσεγγίσεις και απαιτεί σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας και εμπιστευτικότητας, οι οικονομικές επιπτώσεις μιας καινοτόμου θεραπείας στο σύστημα υγείας, αλλά και η σχέση κόστους - οφέλους από την εισαγωγή των νέων θεραπειών, βρίσκονται στην κορυφή των ζητημάτων που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τις αντίστοιχες Επιτροπές. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προετοιμασία για μία σειρά τεχνικών προβλημάτων.
Ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να διευθετηθούν γιατί προκαλούν δυσκολίες, είναι η απουσία feedback για την πορεία των ασθενών μετά την ένταξη μιας θεραπείας στην αποζημίωση, η κατάρτιση ενιαίου μητρώου φαρμάκων, η ολοκλήρωση των μητρώων ασθενών, καθώς και η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.