Health & Fitness

Χαλαρώστε & απολαύστε

Ζωντανά, όχι από την τηλεόραση

Παντελής Καψής
ΤΕΥΧΟΣ 722
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι καλύτεροι τρόποι να παρακολουθήσετε τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Αν διαβάζετε αυτή τη στήλη οι πιθανότητες είναι ότι έστω και λίγο ενδιαφέρεστε για τον μαραθώνιο. Κι αν δεν παίρνετε μέρος, μια πολύ καλή ιδέα για την Κυριακή το πρωί είναι να τον παρακολουθήσετε ζωντανά, όχι από την τηλεόραση δηλαδή. Αυτό θέλει μια σχετική προετοιμασία.

Κατ’ αρχήν το πού. Μια απλή λύση είναι να παρακολουθήσετε τους τερματισμούς από τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου. Έχει το πλεονέκτημα ότι θα κάθεστε κι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ζεστή, τουλάχιστον όταν τερματίζουν οι πρώτοι. Όμως η μεγάλη ομορφιά του μαραθωνίου είναι να ζεις τον αγώνα, που θα πει να είσαι δίπλα στους δρομείς. Αν τρέχει κάποιος δικός σου άνθρωπος, τόσο περισσότερο για να μπορείς να του μιλήσεις και να τον ενθαρρύνεις. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθείς σε κάποιο σημείο της διαδρομής.

Το καλύτερο, για μένα, είναι η γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Έχει κόσμο, όχι τόσο όμως που να γίνεται ασφυκτικός, και ενθουσιασμό, ο οποίος ως γνωστόν είναι μεταδοτικός. Και βέβαια βλέπεις τους δρομείς στη στιγμή της μεγαλύτερης έντασης. Είναι κοντά στα όριά τους αλλά και νιώθουν ήδη τη συγκίνηση του τερματισμού. Άλλοι θα είναι ενθουσιασμένοι και θα ζητάνε «Hi-5», άλλοι θα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα συγκινηθείτε από την προσπάθειά τους. Και βέβαια θα ζήσετε το κλίμα της γιορτής και τον κοσμοπολιτισμό ενός μαραθωνίου, με τις διεθνείς συμμετοχές και τα ευρηματικά κοστούμια.

Φυσικά, αν έχετε δικό σας άνθρωπο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον μαραθώνιο από 2 ή 3 σημεία. Σε αυτή την περίπτωση το βασικό είναι ο σχεδιασμός της μετακίνησης, καθώς κινδυνεύετε να φτάσετε στον τερματισμό καθυστερημένα, όταν δηλαδή θα έχει ήδη τερματίσει ο άνθρωπός σας.  Μου έχει τύχει κι είναι σκέτη απογοήτευση. Η άλλη εκδοχή βέβαια είναι να παρακολουθήσετε τον αγώνα με ποδήλατο, οπότε ουσιαστικά μοιράζεστε την εμπειρία.

Εκτός από το πού, το δεύτερο που θέλει προετοιμασία είναι το πώς. Στον πρώτο μαραθώνιο που παρακολούθησα βράχνιασα στο πρώτο δεκάλεπτο. Στον επόμενο πήγα εφοδιασμένος με ροκάνες και σφυρίχτρες, τις οποίες μάλιστα μοίρασα και στους διπλανούς μου. Άλλη εμπειρία. Και βέβαια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χαρτόνι με ένα έξυπνο –όχι εξυπνακίστικο– σύνθημα, αρέσει στους δρομείς όπως και να τους φωνάζεις με το όνομά τους. Α, και να είστε προετοιμασμένοι για αρκετή ορθοστασία, ο πρώτος θα τερματίσει στις 2 ώρες και 15-20 λεπτά, ο μέσος όρος ωστόσο είναι κοντά στις 4 ώρες.

Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα ο μαραθώνιος να σας ενοχλεί, να θυμώνετε με τους κλειστούς δρόμους. Καλώς ή κακώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, οπότε και σ’ αυτή την περίπτωση χαλαρώστε και απολαύστε το…