Φλεγμονές στους πνεύμονες των μη καπνιστών από το άτμισμα
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο
Φλεγμονές στους πνεύμονες που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα ενοχοποιούν το άτμισμα.
Οι μη-καπνιστές που αρχίζουν το "άτμισμα" με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν βαριά χρήση της συσκευής, κινδυνεύουν να εμφανίσουν στους πνεύμονές τους φλεγμονές που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύτηκαν χτες στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Prevention Research, έδειξαν ότι περίπου 1.300 άτομα στις ΗΠΑ παρουσίασαν φλεγμονές στους πνεύμονες που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια νέα ιατρική κατάσταση την οποία οι ειδικοί ονομάζουν EVALI. Περίπου 30 πέθαναν.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένου του πώς αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών σε αυτούς.
Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί τις ίδιες κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Οι αρνητικές μάλιστα αυτές επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης της συσκευής.
Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι 30 μη καπνιστές, που έλαβαν μέρος εθελοντικά στην έρευνα αυτή είχαν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Το αν οι συσκευές περιλάμβαναν υγρό με νικοτίνη ή όχι, όπως και το αν είχαν πρόσθετες γεύσεις δεν έπαιξε κανένα ρόλο.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν μικρά δείγματα ιστού και υγρού από τους πνεύμονες εθελοντών (στους οποίους είχε δοθεί η οδηγία να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο) με αυτά 30 συμμετεχόντων που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν είχαν ούτε καπνίσει ούτε ατμίσει ποτέ, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ύπαρξη φλεγμονών. Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν αποκλειστικά την ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή έπαιρναν πιο βαθιές εισπνοές οι φλεγμονές αυξήθηκαν.
Ο δρ Πίτερ Σιλντς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο "Comprehensive Cancer Center" του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης , η αυξημένη καθημερινή χρήση και η προσθήκη γεύσεων και νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τις φλεγμονές στους πνεύμονες.
Δεδομένης της εξάπλωσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ερευνητές διερευνούν πιθανές εξηγήσεις για τις επικίνδυνες επιδράσεις του ατμίσματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι η προσθήκη γεύσεων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υπεύθυνη για τον κίνδυνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα έλαια, όπως η οξική βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλούν αυτές τις βλάβες στους πνεύμονες
Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν τα έλαια αλλά οι τοξικοί καπνοί (αναθυμιάσεις) που έβλαπταν των ιστό των πνευμόνων τόσων ανθρώπων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί στη συχνά νοθευμένη THC (τετραϋδροκαναβινόλη) στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Παρά τις παραπάνω υποθέσεις, το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα κατέληξε στο ότι δεν παίζει ρόλο η νικοτίνη, οι γεύσεις ή η διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησε τους ερευνητές να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα άλλο συστατικό: τη γλυκερίνη. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ύποπτο αυτό το συστατικό. Βέβαια, αυτή θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά. Ωστόσο πριν από την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυτή η ουσία δεν είχε ποτέ θερμανθεί ή εισπνευσθεί.
"Η γενική αντίληψη του κοινού είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 'ασφαλέστερα' από τα κανονικά τσιγάρα", δήλωσε ο δρ Σιλντς και πρόσθεσε: "Η πραγματικότητα είναι ότι η βιομηχανία αλλάζει τόσο γρήγορα - και με ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις - ώστε η χρήση ξεπερνάει το ρυθμό της επιστημονικής μας κατανόησης"
Πρόκειται για μια κρίση της δημόσιας υγείας την οποία όλοι πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά καθώς σχετίζεται με αλλαγές στην συνολική υγεία των πνευμόνων, τον κίνδυνο καρκίνου και την εξάρτηση. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γενικά ασφαλή. Έχει σημασία να κατανοήσουμε πόσο ασφαλή ή μη είναι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ Ohio State University Wexner Medical Center, Daily Mail
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.