Health & Fitness

Το πρόγραμμα «ευαίσθητα» στο πλυντήριο απελευθερώνει τις περισσότερες μικροΐνες πλαστικού

Σύμφωνα με μελέτη το πρόγραμμα πλυσίματος «ευαίσθητα», στα πλυντήρια ρούχων, απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες μικροΐνες πλαστικού στο περιβάλλον

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
laundry-413688_1280.jpg

Τα ευρήματα της μελέτης για τις πιο αργές πλύσεις

Η ρύπανση από πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας. Η κατανόηση, επομένως, των πηγών αυτής της ρύπανσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την μείωσή της.

Τώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment and Science Technology, το πρόγραμμα πλυσίματος «ευαίσθητα», στα πλυντήρια ρούχων, απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες μικροΐνες πλαστικού στο περιβάλλον και πρέπει να αποφεύγεται.

Η μελέτη έδειξε ότι οι πιο αργές πλύσεις απελευθερώνουν πολύ περισσότερα μικροπλαστικά συγκριτικά με τις ταχύτερες πιο «επιθετικές» πλύσεις που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και πλένουν τα ρούχα με περισσότερες στροφές αλλάζοντας συχνότερα κατεύθυνση.

«Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη καθώς θα περιμέναμε ότι οι πλύσεις στα ευαίσθητα προστατεύουν τα ρούχα και οδηγούν σε απελευθέρωση λιγότερων μικροϊνών πλαστικού» είπε ο Γκραντ Μπουργκές, θαλάσσιος μικροβιολόγος ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, εξηγούν ότι η ένταση του νερού και όχι οι στροφές στο τύμπανο του πλυντηρίου είναι ο παράγοντας της απελευθέρωσης των πλαστικών σωματιδίων από τα ρούχα γι’ αυτό και το πρόγραμμα “ευαίσθητα” που χρησιμοποιεί περισσότερο νερό και λιγότερες στροφές απελευθερώνει  περισσότερα σωματίδια πλαστικού συγκριτικά με άλλες πλύσεις που έχουν περισσότερες στροφές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το πλύσιμο των ρούχων στα βαμβακερά απελευθερώνει περίπου 800.000 μικροΐνες πλαστικού, τα «ευαίσθητα» απελευθερώνουν 1,4 εκατομμύρια.

Τα σωματίδια αυτά είναι αρκετά μικρά για να περάσουν το φίλτρο του πλυντηρίου με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης και στη συνέχεια στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτά τα μικροπλαστικά δημιουργούνται από πολυεστέρες που δεν βιοδιασπώνται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, τα μικροπλαστικά καταλήγουν στα ψάρια και σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.