Health & Fitness

Παχυσαρκία: Ενέσιμη θεραπεία ορμονών μειώνει το σωματικό βάρος

Ο μηχανισμός δράσης και τα συμπεράσματα νέας μελέτης

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
slimming-2728331_1920.jpg

Η ενέσιμη θεραπεία ορμονών για την παχυσαρκία: Τι υποστηρίζεται σε νέα μελέτη

Μια ένεση ή ένα χάπι είναι το «ζητούμενο» στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας, τη στιγμή που σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και η δίαιτα δεν είναι ένας εύκολος τρόπος αδυνατίσματος.

Τώρα, μια ενέσιμη μέθοδος, «η πιο συναρπαστική μέχρι στιγμής θεραπεία για την παχυσαρκία» προκαλεί απώλεια βάρους 4,5 κιλών σε τέσσερις εβδομάδες.

Η θεραπεία επιταχύνει την απώλεια βάρους χάρη σε ένα κοκτέιλ ορμονών που «καίει» το λίπος και οι δοκιμές έδειξαν ότι συνέβαλλε στο να επιστρέψει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα διαβητικών ασθενών, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care και διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν διαβήτη τύπου 2, έχασαν κατά μέσο όρο 4,3 κιλά, σχεδόν το διπλάσια από ό, τι η ομάδα ελέγχου, ενώ ένας από τους συμμετέχοντες, έχασε 5,3 κιλά.

«Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, η νέα θεραπεία είναι μη επεμβατική και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στους ασθενείς μας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Tricia Tan, από το Imperial College.

Οι ερευνητές είπαν ότι «υπάρχει πραγματική ανάγκη να βρεθούν νέα φάρμακα για να βελτιώσουμε και να σώσουμε τη ζωή πολλών ασθενών».

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο μηχανισμός δράσης

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η νέα θεραπεία μιμείται αυτόν της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass), αλλά χωρίς τις παρενέργειες και πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης, όπως κοιλιακό άλγος, χρόνια ναυτία, έμετο και εξουθενωτικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα του γαστρικού bypass οφείλεται σε τρεις ειδικές ορμόνες που προέρχονται από το έντερο και εκλύονται σε υψηλότερα επίπεδα μετά την επέμβαση.

Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η έγχυση των ίδιων ορμονών θα είχε αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα τις χορήγησε σε 15 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι εθελοντές έλαβαν ένα συνδυασμό ορμονών, που ονόμασαν GOP για τέσσερις εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μια αντλία που υποδορίως προωθούσε στον οργανισμό το μείγμα των ορμονών για 12 ώρες. Οι ορμόνες ξεκινούσαν καθημερινά να απελευθερώνονται μία ώρα πριν το πρωινό και σταματούσαν μετά το τελευταίο γεύμα των εθελοντών.

Το ορμονικό κοκτέιλ GOP περιείχε το προσομοιάζον με το γλουκαγόνο πεπτίδιο-1 (GLP-1: glucagon- like peptide-1), οξυντομοντουλίνη και ένα πεπτίδιο που μιμείται το αντίστοιχο ορμονικό προφίλ που παρατηρείται σε ασθενείς μετά από βαριατρική επέμβαση (χειρουργείο παχυσαρκίας) και συγκεκριμένα μετά από γαστρικό by pass.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια ομάδα 21 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και 22 άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ