- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Δώστε μία μονάδα αίμα πριν τις διακοπές»
Έκκληση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τους δύσκολους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου
«Καλούμε όλο τον κόσμο πριν φύγει για διακοπές να δώσει μία μονάδα αίμα», λέει η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Κάλεσμα στους πολίτες πριν φύγουν για διακοπές ή όταν επιστρέψουν να δώσουν αίμα, απηύθυνε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Μιλώντας για τις ανάγκες που υπάρχουν τη θερινή περίοδο και περιγράφοντας την «εικόνα» που επικρατεί, η κ. Ματσούκα τόνισε πως «δεν είμαστε στο "κόκκινο", αλλά πάντα ο Ιούλιος και ακόμη περισσότερο ο Αύγουστος είναι δύσκολοι μήνες για την αιμοδοσία. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στα επίπεδα που είμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή (...) Παρόλα αυτά δεν έχουμε πολύ μεγάλες ελλείψεις τουλάχιστον για την ώρα».
Βέβαια - πρόσθεσε η κ. Ματσούκα - «είναι μπροστά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος και γι' αυτό τα νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν αυξήσει τις δράσεις τους για συλλογή αίματος για τον επόμενο μήνα που θα είναι ακόμη περισσότερος κόσμος στις διακοπές τους. Χθες και σήμερα (είχαμε) αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος από το Εθνικό Κέντρο αιμοδοσίας και καλούμε όλο τον κόσμο πριν φύγει για διακοπές να δώσει μία μονάδα αίμα».
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Ματσούκα υπογράμμισε ότι «το σύστημα αιμοδοσίας χρειάζεται αναδιοργάνωση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για μια κεντρικοποίηση του συστήματος, δηλαδή να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, συντονισμός και έλεγχος, αυτό θα συνδεθεί και με αυτάρκεια αίματος, καθώς η χώρα μας γενικά συλλέγει πολύ αίμα συγκρινόμενη με τις χώρες της Ευρώπης, πολύ αίμα ανά πληθυσμό, αλλά παρόλα αυτά εποχιακά και τοπικά έχουμε ελλείψεις. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έλλειψη κεντρικού συντονισμού και διαχείρισης. Είμαστε στη διαδικασία εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του συστήματος».
Επίσης - πρόσθεσε η κ. Ματσούκα - «αυτό που τώρα είμαστε στη διαδικασία να υλοποιήσουμε, είναι της κεντρικής επεξεργασίας του αίματος, δηλαδή, στα κέντρα αίματος να γίνεται όλη η διαδικασία επεξεργασίας και να διανέμονται έτοιμα, υψηλής ποιότητας, προϊόντα στα νοσοκομεία και νομίζουμε αυτό θα αλλάξει όλη την εικόνα και θα βγούμε επιτέλους από αυτή την εικόνα μιας χώρας η οποία δεν έχει αίμα, ταλαιπωρούνται οι μεταγγιζόμενοι άρρωστοι και γίνονται όλα σε ένα επίπεδο τοπικό».
Για τη Βόρεια Ελλάδα και το Κέντρο Αιμοδοσίας που θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη, η κ. Ματσούκα επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δούμε με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να λάβουν υπόψη το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει γίνει» προσθέτοντας πως «υπάρχει η δωρεά ενός μεγάλου οικοπέδου στην περιοχή του δήμου Δέλτα και πρέπει να μπει μπροστά και η διαδικασία της υλοποίησης του Κέντρου Αίματος της Βόρειας Ελλάδας (...)Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας πενταετίας, αλλά φαντάζομαι ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μη χαθεί μία πολύτιμη δωρεά».
Όπως είπε η κ. Ματσούκα, «με την κεντρικοποίηση της επεξεργασίας αίματος θα εκμεταλλευθούμε όλη την αλυσίδα παραγώγων αίματος. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε, παράγουμε αιμοπετάλια μόνο από το 35% των μονάδων αίματος που συλλέγουμε. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερους δότες αιμοπεταλίων, να υπάρχει δηλαδή μια μόνιμη ανακύκλωση αιμοπεταλίων ώστε να μπορούμε να τα διοχετεύουμε στους ασθενείς των αιματολογικών, ογκολογικών τμημάτων που έχουν πάντα ανάγκη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.