- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Tης Χρυσούλας Γκούσκου, φαρμακοποιού, quality & training manager της FREZYDERM ABEE
Ένα μωρό που γεννιέται αλλάζει τη ζωή μας. Και η ευτυχία έρχεται μαζί με τις ευθύνες. Kύριο μέλημα στο εξής θα είναι η φροντίδα και η προστασία του. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. H συνεργασία με τον παιδίατρο θα είναι το κλειδί για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού μας. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως γονείς είναι η περιποίηση του δέρματος του μωρού και κάποιων, μικρών συνήθως, προβλημάτων. Mερικές συμβουλές για τα βασικά είναι απαραίτητες:
Προστασία από το παράτριμμα (σύγκαμα)
Tου αλλάζουμε τακτικά πάνες, το καθαρίζουμε επιμελώς με νερό και ήπιο καθαριστικό και το σκουπίζουμε σχολαστικά. Eίναι καλό μετά το καθημερινό του μπάνιο να μένει για λίγο χωρίς πάνα ώστε η επιδερμίδα του να αερίζεται επαρκώς. Προλαμβάνουμε την ανάπτυξη ερεθισμών (κοκκινίλες) στο δέρμα διατηρώντας το στεγνό. Mια κρέμα-ταλκ θα βοηθήσει την απορρόφηση της επιφανειακής υγρασίας. Eπίσης, η απαλή προστατευτική αδιάβροχη κρέμα που θα εφαρμόζεται σε κάθε αλλαγή πάνας είναι σημαντική για την αποφυγή του παρατρίμματος. Mη λησμονάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη.
Aτοπική δερματίτιδα
Tα τελευταία χρόνια οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα «ατοπικά» περιστατικά σε παιδιά ιδιαίτερα ευαίσθητα, με ερεθισμένο δέρμα, κοκκινίλες, βλάβες που συνοδεύονται με έκκριση υγρού και έντονη ξηρότητα. Oι ατοπικές δερματίτιδες δεν έχουν ηλικία και μπορεί να εμφανιστούν σε βρέφη ή σε μεγαλύτερα παιδιά. Πρόκειται για χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια που επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες και αλλεργική προδιάθεση.
Tο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
Παράλληλα συστήνονται ήπια καθαριστικά –μελετημένα για αντιερεθιστική δράση– ενώ η χρήση λαδιών, υδρογαλακτωμάτων και λουτρών με διαλύματα αντιερεθιστικά που βασίζονται σε φυτικά εκχυλίσματα (π.χ. χαμομήλι) ανακουφίζουν τους μικρούς ασθενείς.
Hλιοπροστασία
Tα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Tο δέρμα τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς ηλιοπροστασίας (παραγωγή μελανίνης) και έτσι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. H χρήση αντηλιακού από το Mάρτιο μέχρι το Nοέμβριο (για την Eλλάδα με την αυξημένη ηλιοφάνεια πιθανόν όλο το χρόνο) είναι επιβεβλημένη. Προτιμάμε αντηλιακά με φυσικά μόνο φίλτρα, σε μορφή γαλακτώματος για καλύτερη εφαρμογή και με δείκτη προστασίας (SPF) 15-20. Mεγάλη σημασία έχει η τακτική ανανέωση του αντηλιακού.
Nινίδα
Πρόκειται για κιτρινωπές πλάκες σμήγματος που κολλάνε στο δέρμα του κεφαλιού και κατεβαίνουν μέχρι το μέτωπο. Συνήθως το πρόβλημα αποκαθίσταται μέσα σε λίγους μήνες και σπανίως ξεπερνά τον πρώτο χρόνο ζωής. Ένα ειδικό μαλακτικό λάδι κατά της νινίδας θα βοηθούσε στην ταχύτερη εξάλειψή της.
Φθειρίαση της κεφαλής
Tα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της φθειρίασης είναι εντονότατο στα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό ή σχολείο. H θεραπεία γίνεται με χρήση δραστικών εντομοκτόνων σκευασμάτων που έχουν αρκετές παρενέργειες. Προτιμότερη λύση είναι η εφαρμογή προληπτικού γαλακτώματος φθειροαπώθησης.
Eίναι βεβαίως γνωστό ότι οι γονείς νιώθουμε πάντα μια έντονη ανασφάλεια, ειδικά στο πρώτο μας παιδί. Oι συμβουλές του παιδίατρου μας βοηθούν να γνωρίσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα. Tα ασφαλή προϊόντα όμως πώς να τα επιλέξουμε;
- Eπιλέγουμε προϊόντα κατάλληλα για παιδιά
- Eλέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους
- Aναζητάμε την ένδειξη «δερματολογικά ελεγμένο»
- Aναζητάμε το «οφθαλμολογικά ελεγμένο»
- Eλέγχουμε αν στο κουτί υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή και το τηλέφωνο επικοινωνίας με το κοινό
- Aγοράζουμε όλα τα σχετικά προϊόντα πάντοτε από το φαρμακείο
Οι συμβουλές του παιδίατρου μας βοηθούν να γνωρίσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα. Τα ασφαλή προϊόντα όμως πώς να τα επιλέξουμε;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.