- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έρευνα: Ο υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει από την άνοια
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 200.000 ανθρώπων στη Βρετανία
Σχεδόν ο καθένας μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει άνοια, ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, με το να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επισημαίνουν ερευνητές.
Σχεδόν ο καθένας μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει άνοια, ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, με το να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επισημαίνουν ερευνητές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 200.000 ανθρώπων στη Βρετανία και έδειξε ότι ο κίνδυνος άνοιας μειώθηκε με αυτόν τον τρόπο κατά ένα τρίτο.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Έξετερ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της είναι εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι καταδικασμένοι να πάθουν άνοια. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Διάσκεψη της Ένωσης για το Αλτζχάιμερ.
Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με τον τρόπο ζωής που ακολούθησαν με βάση την σωματική άσκηση, την διατροφή, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Κάποιος που πήρε καλό βαθμό με βάση τα παραπάνω ήταν, για παράδειγμα, ένας που δεν κάπνιζε, που έκανε ποδήλατο με φυσιολογικό ρυθμό για 2,5 ώρες την εβδομάδα, που είχε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που έτρωγε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και σπανίως επεξεργασμένο κρέας και έπινε έως και ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν 196.383 ανθρώπους από την ηλικία των 64 ετών και για οκτώ χρόνια και ανέλυσαν το DNA τους για να αξιολογήσουν τον γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν 18 κρούσματα άνοιας ανά 1.000 ανθρώπους αν αυτοί είχαν μεγάλη γονιδιακή προδιάθεση και ακολουθούσαν και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Αυτό όμως το ποσοστό έπεσε στα 11 κρούσματα ανά 1.000 ανθρώπους στη διάρκεια της έρευνας όταν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ακολούθησαν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τα ποσοστά φαντάζουν χαμηλά αλλά ο λόγος είναι ότι ένας άνθρωπος στην ηλικία περίπου των 60 ετών θεωρείται σχετικά νέος για να εμφανίσει άνοια. Οι επιστήμονες όμως λένε ότι η μείωση των ποσοστών της άνοιας κατά ένα τρίτο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες όπου η ασθένεια είναι συχνότερη.
"Μπορεί να αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους", δήλωσε στο BBC ο δρ Ντέιβιντ Λέβελιν.
Ωστόσο αυτού του είδους η έρευνα δεν αποδεικνύει απόλυτα ότι ο τρόπος ζωής προκαλεί διαφορετικούς κινδύνους εμφάνισης της νόσου. Απλά εντοπίζει κάποια κοινά χαρακτηριστικά στα δεδομένα. Τα αποτελέσματα όμως, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ταιριάζουν με εκείνα προηγούμενων ερευνών και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Δυστυχώς, μπορεί κάποιος να έχει τις καλύτερες συνθήκες ζωής και όμως να νοσήσει. Απλά ο τρόπος ζωής αυξάνει ή μειώνει τις πιθανότητες. Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου και έτσι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισής της.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι τα ευρήματά τους πιθανόν να μην αφορούν ανθρώπους με πολύ πρώιμη εμφάνιση της νόσου--δηλαδή στα 40 με 50 τους. Εκτιμούν όμως ότι αφορούν μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όπου η νόσος συναντάται συχνότερα.
Οι ίδιοι τονίζουν εξάλλου ότι η έρευνά τους αφορά γενικά στην άνοια και όχι σε συγκεκριμένες μορφές της νόσου όπως είναι το Αλτζχάιμερ ή η αγγειακή άνοια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.