Προβλήματα στη γυναικεία γονιμότητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι ειδικοί συνιστούν μετακόμιση στην εξοχή
Οι γυναίκες που ζουν σε πόλεις με ατμοσφαιρική ρύπανση, φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα, που γιγαντώνεται με το τσιγάρο.
Οι γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με πιο καθαρό αέρα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα τους, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, βρήκαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.
Οι γυναίκες που ζουν σε επιβαρημένες από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιοχές, φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα. Αν μάλιστα οι γυναίκες αυτές καπνίζουν, το «παράθυρο» μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, καθώς μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι το κάπνισμα επισπεύδει την εμμηνόπαυση έως κατά δύο χρόνια. Ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς.
Η νέα μελέτη σε 1.318 γυναίκες μεταξύ 2007-2017, η οποία βασίσθηκε στις μετρήσεις μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγουν οι ωοθήκες, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το New Scientist, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με τη χειρότερη ρύπανση του αέρα, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων. Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα δυσκολευθούν να μείνουν έγκυες, καθώς ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει και χαμηλή γονιμότητα, μειώνει όμως τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.
Παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σε μόνιμη βάση τη δραστηριότητα των ωοθηκών ή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν οι γυναίκες μειώσουν την έκθεση τους στους ρύπους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.