Self tan: Πόσο ασφαλές είναι το αυτομαύρισμα;
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι δερματολόγοι θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
Πόσο ασφαλές είναι το self tanning και τι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν;
Το μπρούτζινο χρώμα του δέρματος είναι εντυπωσιακό αλλά η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο γερνάει το δέρμα και εγκυμονεί κινδύνους. Όταν λοιπόν στη δεκαετία του 1970 το μαύρισμα στην ήλιο έγινε μόδα και άρχισε να γίνεται κατανοητό το φαινόμενο της φωτογήρανσης, κυκλοφόρησαν στην αγορά ορισμένα προϊόντα που απλώνονται στο δέρμα και το κάνουν να μαυρίζει χωρίς να χρειάζεται η παραμικρή έκθεση στον ήλιο.
Σήμερα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν, το λεγόμενο self tan ή αυτομαύρισμα. Χωρίς να κάθονται με τις ώρες στον ήλιο, έχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα και μάλιστα με δυνατότητα επιλογής της απόχρωσης του μαυρίσματος που θέλουν. Όταν βλέπετε τις σταρ του Χόλλυγουντ να φωτογραφίζονται με χρυσαφένιο δέρμα την βραδιά απονομής των Όσκαρ, αυτό το χρώμα πιθανόν να αποκτήθηκε με self tanner.
Πώς προκύπτει το χρώμα
Το βασικό συστατικό των προϊόντων self tanning είναι ένας απλός υδατάνθρακας που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο και λέγεται DHA (dihdroxyacetone ή διυδροξυακετόνη).
Η ουσία αυτή κάνει το χρώμα του δέρματος πιο σκούρο. Στη δεκαετία του1970, το DHA εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κι έκτοτε οι self tanners θεωρήθηκαν ως ένας υγιεινός εναλλακτικός τρόπος μαυρίσματος σε σχέση με την έκθεση στον ήλιο. Δεν υπάρχει όμως η ίδια αντίληψη και σήμερα.
Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος είναι σήμερα διαθέσιμα ως λοσιόν, κρέμες, τζελ και σπρέι περιέχοντας συνήθως 3-5% DHA, ωστόσο υπάρχουν στην αγορά και αυτά που έχουν έχουν 15%.
Το DHA αντιδρά με πρωτεΐνες που βρίσκονται στα κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος και προκύπτει ένα χρυσαφένιο καφετί χρώμα μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από τον ήλιο, άρα μπορεί κάποιος να έχει ένα σκούρο χρώμα όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.
Οι διάφορες πρωτεΐνες αντιδρούν με λίγο διαφορετικό τρόπο με το DHA κι έτσι παράγονται αποχρώσεις χρωμάτων ανάλογα με το προϊόν. Η χημικές αντιδράσεις είναι οι ίδιες μ’ αυτές που κάνουν ένα κομμένο μήλο να μαυρίζει όταν αφήνεται στον αέρα – η διυδροξυακετόνη του μήλου είναι αυτή που του δίνει καφετί χρώμα καθώς αντιδρά με το οξυγόνο.
Μετά την εφαρμογή, το δέρμα αρχίζει να μαυρίζει μέσα σε 2-4 ώρες και μπορεί να συνεχίζει για τρεις μέρες.Το χρώμα δεν φεύγει με τον ιδρώτα ή με το σαπούνισμα αλλά το μαύρισμα είναι προσωρινό καθώς δεν διαρκεί πάνω από 5-10 μέρες λόγω της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.
Για την επιτυχία ενός self tan, θα πρέπει να έχει προηγηθεί απαραιτήτως απολέπιση (peeling) στο σώμα και το πρόσωπο, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη διατήρηση του χρώματος. Επίσης, πριν από την εφαρμογή δεν θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί άλλες κρέμες, λοσιόν ή αποσμητικά στο δέρμα για να μη δημιουργηθούν κηλίδες ή διχρωμίες.
Να σημειωθεί ότι το self tan προσφέρει στην πραγματικότητα χρώμα και όχι μαύρισμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα προϊόντα αυτά να αντικαταστήσουν τα αντηλιακά, αν και μερικά περιέχουν αντηλιακές ουσίες οι οποίες βέβαια δεν προστατεύουν όσο διαρκεί το μαύρισμα. Πέρα από το γεγονός ότι ενδέχεται να μην απλωθούν σωστά και να δημιουργηθούν «μπαλώματα», κυρίως στις δύσκολες περιοχές, όπως είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και ο λαιμός, μπορεί να παρασύρουν κάποιον να νομίζει ασυναίσθητα ότι προστατεύεται από τον ήλιο με αποτέλεσμα να εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες περισσότερο χρόνο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.