Health & Fitness

Η απιστία και οι οικονομικές κρίσεις μειώνουν τις γεννήσεις

Το πρώτο Fertility Festival, στις 8 και 9 Ιουνίου, στο Ζάππειο

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η απιστία και οι οικονομικές κρίσεις μειώνουν τις γεννήσεις

Η απιστία και οι οικονομικές κρίσεις μειώνουν τις γεννήσεις, δείχνει έρευνα για πρώτο Fertility Festival, που θα γίνει στις 8 και 9 Ιουνίου, στο Ζάππειο

Στη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας οδηγούν τόσο το εξωσυζυγικό σεξ και η έλλειψη ερωτικής διάθεσης  όσο και η οικονομική κρίση. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η απιστία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα. Διαδικτυακή έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων μέσω της πλατφόρμας «Pollfish», στο πλαίσιο του 1st Fertility Festival - που θα γίνει στην Αθήνα 8-9 Ιουνίου στο Ζάππειο, υπό την επιμέλεια και την εποπτεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του κ. Κ. Κωνσταντινίδη - ήταν σαφής.

Το σεξ χωρίς την απόκτηση παιδιών είναι απολαυστικό για το 50% και το 67% πιστεύει ότι η απιστία «ανθίζει». Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι, για να κάνει κάποιος παιδί, πρέπει να είναι «αφοσιωμένος» στον σκοπό αυτό, υπηρετώντας με πάθος τις απαιτήσεις, που αυτό εγείρει, τότε είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει, εάν… το’χει δίπορτο. Έτσι η απιστία φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Η σύλληψη απαιτεί συγκεκριμένη συχνότητα ερωτικών επαφών - ιδανική θεωρείται το τέσσερις φορές την εβδομάδα - που, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν ο άνδρας ξεπορτίζει πολύ συχνά για τις απαιτήσεις της ερωμένης, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σχεδόν σαν κανόνα και όχι πια σαν εξαίρεση». Και συνεχίζει: «Με αυτό συμφωνεί και το 40% των ερωτηθέντων, που θεωρεί πιθανό η υπογεννητικότητα να οφείλεται εν μέρει και στην «αμαρτωλή» εξωσυζυγική δραστηριότητα. Μόνο το 5% των ζευγαριών είναι απόλυτα πιστό. Όπως όλοι οι έγγαμοι γνωρίζουν, η συχνότητα των επαφών μειώνεται δραματικά μετά τον πρώτο χρόνο».

Οι άνδρες της νέας εποχής δεν είναι μόνο εραστές, αλλά και σκληρά εργαζόμενοι, αγχωμένοι, κουρασμένοι και κακοπληρωμένοι. Το σπίτι τους δεν είναι ερωτικός παράδεισος, αλλά τόπος ξεκούρασης μπροστά στην τηλεόραση.

Ο παράγοντας κρίση

Η οικονομική κρίση είναι για τους μισούς ερωτηθέντες βασική αιτία της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα πιστεύουν πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας  οφείλεται στις οικονομικές κρίσεις, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα σε πτώχευση την τελευταία δεκαετία. Τα μνημόνια ίσως να ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αφού μείωση του πληθυσμού παρατηρείται ήδη από την δεκαετία του 1960. Η αστυφιλία και η αλλαγή από την αγροτική ζωή (όπου τα παιδιά ήταν και εργατικά χέρια) σε έναν τρόπο ζωής πιο ελκυστικό, σαφώς επηρέασαν τους δημογραφικούς δείκτες της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ξεκάθαροι. Στην ερώτηση ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, εκείνοι απάντησαν:

  • Οικονομικές συνθήκες 80%
  • Απουσία κρατικής ενίσχυσης 33%
  • Μεγαλύτερη ηλικία γάμου 28%
  • Εργαζόμενη γυναίκα 22%
  • Σύγχρονο lifestyle 25%

Όσο για τις απαντήσεις τους στο ερώτημα πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας:

  • Οικονομική στήριξη νέων οικογενειών 63%
  • Γονικές άδειες και διευκολύνσεις σε νέους γονείς 47%
  • Στήριξη πολύτεκνων οικογενειών 38%
  • Επιδότηση σε εξωσωματικές 51%
  • Ένταξη μεταναστών 5%

«Ελεγχόμενη πολιτογράφηση αλλοδαπών με πολλά παιδιά. Η Αμερική το 1800 είχε πληθυσμό 3 εκατομμύρια και η Γαλλία 60. Σήμερα, η Αμερική έχει 300 εκατομμύρια και η Γαλλία σχεδόν 60... Η Αμερική δηλαδή έγινε μεγάλη χώρα με τους μετανάστες και όχι από τις γεννήσεις των ιθαγενών που τότε εξολοθρεύτηκαν» όπως αναφέρει ο Γιάννης Μουζάλας, μαιευτήρας – γυναικολόγος, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Πολύ βασικό αίτιο, λοιπόν, είναι η κινητήριος δύναμη της σύγχρονης ζωής, το χρήμα. Το χρήμα, που δημιουργεί ανασφάλεια, όταν σου λείπει και τότε πού καιρός για παιδιά», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντινίδης. «Σε κράτη πολύ προχωρημένα, όπως η Σουηδία, τα παιδιά επιδοτούνται αλλά και εκεί η συχνότητα των γεννήσεων δεν έχει σχέση με αυτή των φτωχών χωρών, όπου οι γεννήσεις είναι πολλαπλάσιες. Οι εξ’ ανατολής γείτονές μας είναι παράδειγμα πολυπληθούς χώρας, παρά την οικονομική δυσπραγία των πολλών και φτωχών κατοίκων της».

Οι νέοι ρόλοι των φύλων

Το κυνήγι της επαγγελματικής φιλοδοξίας από τις γυναίκες καθυστέρησε κι αυτό με τη σειρά του το… τρένο της μητρότητας. Πάρα πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μπουν στη διαδικασία τεκνοποίησης σε προχωρημένη ηλικία, όταν οι φυσικές δυνατότητες έχουν επιδεινωθεί και δεν είναι εκείνες της υγιούς γονιμότητας μιας 20χρονης. Στην ερώτηση θα υιοθετούσατε ένα παιδί, αν αντιμετωπίζατε προβλήματα γονιμότητας, θετικά απάντησε το 87%. Μάλιστα το 54% βλέπει θετικά την υιοθεσία ενός παιδιού από άλλη εθνικότητα/φυλή (54%), με διαφορετικό θρήσκευμα (43%) ή με ειδικές ανάγκες (25%).

Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας

Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας μελλοντικά:

Επέκταση του υφιστάμενου νόμου με προστασία μέχρι 24 μήνες από την γέννηση του παιδιού.
Ικανό επίδομα για τις εργαζόμενες μητέρες στο επίπεδο ενός βασικού μισθού για 18 μήνες.
Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή ίδιου επιδόματος.
Αύξηση αφορολόγητου ορίου στις οικογένειες με δυο παιδιά.
Δωρεάν στέγαση σε νέα ζευγάρια για μια πενταετία σε ακίνητα του κράτους.
Χαμηλότοκα δάνεια και ευκολίες αποπληρωμής για πρώτη κατοικία σε νέες οικογένειες.
Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών για τις εργαζόμενες μητέρες.
Εφάπαξ καταβολή ποσού στα νέα ζευγάρια για έξοδα ρουχισμού, διατροφής, κλπ.
Δωρεάν τοκετοί σε νησιά της άγονης γραμμής.
Μείωση εργοδοτικών εισφορών για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Βελτίωση των κρατικών υποδομών για κυοφορούσες.
Ενθάρρυνση επαναπατρισμού νέων ζευγαριών που μετανάστευσαν κατά την κρίση (το Ισραήλ βαφτίζει Εβραίους ακόμα και μουσουλμάνους, με δωρεάν κατοικίες, για να κρατήσει τον πληθυσμό σταθερό)
Αμέριστη συμπαράσταση στα υπογόνιμα ζευγάρια με δωρεάν εξωσωματικές.
Εντονότερη επισήμανση μέσω των ΜΜΕ του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού, που θα επηρεάσει καθοριστικά όλα τα στρώματα και όλα τα εισοδήματα.

Στο 1st Fertility Festival θα συμμετέχει η crème de la crème της Ιατρικής. Μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι οι διαπρεπείς καθηγητές κκ. Γ. Χρούσος και Γ. Κρεατσάς.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.