- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κακουργηματική δίωξη για υπερτιμολόγηση φαρμάκου της Novartis
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Δίωξη σε βάρος στελέχους του υπ. Υγείας και 2 στελεχών της Novartis για υπερτιμολόγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου το 2008, άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς
Η υπερτιμολόγηση συγκεκριμένου σκευάσματος της Novartis το έτος 2008 οδήγησε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας, το επίμαχο έτος, αλλά και σε βάρος δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.
Η δίωξη ασκήθηκε για το φάρμακο που κυκλοφόρησε η ελεγχόμενη εταιρία το 2008, με την ονομασία eucreas για ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, το οποίο έλαβε αρχική τιμή πώλησης στην Ελλάδα κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι της Novartis, ο επικεφαλής καθώς και μία υπάλληλος του τμήματος Market Access της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τον επίμαχο χρόνο, διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην ψευδή βεβαίωση του στελέχους του υπουργείου Υγείας .
Στο κατηγορητήριο, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αναφέρονται σε μεγάλη ζημιά του Δημοσίου από την τιμή, τουλάχιστον 14 ευρώ αυξημένη, που έλαβε το εν λόγω σκεύασμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί, το επίμαχο φάρμακο κυκλοφόρησε με τιμή περίπου 130 ευρώ, τιμή η οποία μετά από αρκετούς μήνες κατέβηκε στα 58 ευρώ. Το φάρμακο στη γαλλική αγορά είχε λάβει τιμή 60 ευρώ. Το σκεύασμα φέρεται να περιείχε την ουσία άλλου φαρμάκου που ήδη κυκλοφορούσε 50 χρόνια στην αγορά με κόστος 2,30 ευρώ, στην οποία προστέθηκε η ουσία άλλου φαρμάκου της Novartis που ήδη κυκλοφορούσε στην αγορά με τιμή περίπου 11 ευρώ.
Η δικογραφία έχει, ήδη, διαβιβαστεί στον ανακριτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Η σύνδεση με τις ημικρανίες, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς
Δεν οφείλεται μόνο στη στάση ύπνου - Συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του ανθρώπου να μιλά
Ποιους αφορά, πότε θα είναι διαθέσιμo
Το 38% του ενήλικου πληθυσμού είναι χρήστες καπνικών προϊόντων
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «υψηλός πνευμονογαστρικός τόνος»
Η σημασία της διατροφής και της άσκησης
Νάρθηκες, φυσικοθεραπεία και η επιλογή της επέμβασης
Πώς η απλή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας θωρακίζει απέναντι στο στρες
Η περίπτωση ενός άντρα που υπέστη σπάνια αλλεργική αντίδραση
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.