Health & Fitness

To μουστάκι αποκαλύπτει τη ζημιά που κάνει ο ήλιος

Τι δείχνει νέα έρευνα

heltt.jpg
Healthy Living
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cd-956279_1920.jpg

Το μουστάκι προστατεύει τα χείλη όπως τα μαλλιά προστατεύουν το δέρμα του κεφαλιού από τον ήλιο.

Παρότι πρόκειται για μια λογική υπόθεση δεν έχει μελετηθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά. Τώρα μια νέα έρευνα εξέτασε αυτό ακριβώς και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Ο Δρ. Daniel Aires, διευθυντής δερματολογίας στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, και οι συνεργάτες του εξέτασε 200 άνδρες που είχαν ήδη διαγνωσθεί με προκαρκινική βλάβη – ακτινική κεράτωση – στο κεφάλι ή το πρόσωπο.

Η ακτινική κεράτωση είναι μια ελκώδης βλάβη στο δέρμα που μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη μορφή καρκίνου το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Σύμφωνα με τον Aires τα χείλη είναι τόσο λεπτά που η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να διηθηθεί και να καταστεί απειλητική γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Οι 60 άνδρες της έρευνας είχαν πολύ παχιά μουστάκια τουλάχιστον 9 χιλιοστά. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες που είχαν επί χρόνια μουστάκι είχαν 16 φορές μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ακτινικής κεράτωσης στο κάτω χείλος, συγκριτικά με τους συνομιλήκους τους χωρίς μουστάκι.

Η διαφορά αυτή υπήρχε αφού ελήφθησαν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το ατομικό ιστορικό εγκαυμάτων του δέρματος, το κάπνισμα και η ηλικία.

«Οι ασθενείς στην έρευνά μας είχαν μουστάκι από την ηλικία των 20 ετών οπότε δεν γνωρίζουμε αν το να αφήσει κάποιος μουστάκι αργότερα είναι εξίσου προστατευτικό» εξήγησε ο Aires.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ