Health & Fitness

Athens Checkpoint: Εδώ κάνεις το τεστ HIV

Μας μιλούν οι υπεύθυνοι του συλλόγου oροθετικών «Θετική Φωνή»

Κατερίνα Παναγιωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη με τους υπεύθυνους του συλλόγου oροθετικών «Θετική Φωνή»

Βρεθήκαμε με τη διευθύντρια του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» Μαρία Δημητριάδη και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Κωνσταντίνο Κουλαξή στο Ath Checkpoint, που στεγάζεται σ’ ένα πενταόροφο κτίριο στο Μοναστηράκι (Πιττάκη 4).

«Καταφέραμε με την κύρια χρηματοδότηση του ΑΗF (AIDS Healthcare Foundation) –το μεγαλύτερο ίδρυμα στον κόσμο που ασχολείται με το Aids–,να δημιουργήσουμε σχετικά πρόσφατα το πρώτο Ath Checkpoint στην Ελλάδα κέντρο πρόληψης για τον HIV. Όπως βλέπετε δεν θυμίζει καθόλου νοσοκομείο, μπορεί να έρθει ο καθένας που επιθυμεί, με ανώνυμο ραντεβού, και να κάνει το γρήγορο τεστ σάλιου για HIV δωρεάν.. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 2.000 τεστ.  Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 20 λεπτά, μέσα στα οποία μπορεί να ενημερωθεί αυτός που εξετάζεται για τη σεξουαλική του υγεία και τις ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές».

n

Τι ηλικίας είναι οι περισσότεροι θετικοί που βρίσκετε;

Καταρχήν,  σε περίπτωση που το rapid test δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα στον HIV, θα πρέπει να ακολουθήσει το επιβεβαιωτικό τεστ σε μια Μονάδα Λοίμωξης (Western Blot). Το Ath Checkpoint μπορεί να μεσολαβήσει και για αυτό το ραντεβού, ακόμα και να συνοδεύσει κάποιον αν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Οι ομάδες που πλήττονται πάντως είναι νέοι, ηλικίας μεταξύ 17 και 20, αλλά υπάρχουν και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας που ποτέ πριν στη ζωή τους δεν είχαν κάνει τεστ.

Γιατί τέτοιο ποσοστό σε τόσο νέα παιδιά;

Νομίζω υπάρχει ένα είδος εξωραϊσμού. Ίσως επειδή δεν είναι τόσο συχνή, όπως ήταν παλιότερα, η εικόνα ασθενών ή επειδή έχουν σταματήσει να πεθαίνουν άνθρωποι. Έχει πάψει να υπάρχει το Aids και υπάρχει μόνο το HIV που είναι ένα χρόνιο νόσημα. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι έχει σταματήσει η οποιαδήποτε εκπαίδευση και επιμόρφωση στα σχολεία από την πολιτεία. Η γενιά των 20 ειδικά έχει σαν μόδα το bareback, ενώ η δικιά μας θεωρούσε απαραίτητη τη χρήση του προφυλακτικού.

Φαντάζομαι όμως, πως όταν συμβεί δεν θα αισθάνονται το ίδιο… γενναία.

Κάποιοι το αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτοί κυρίως χρειάζονται ενδυνάμωση. Έχει τύχει την ώρα της ενδυνάμωσης ενός οροθετικού, να με φωνάξουν για να με φιλήσει, προκειμένου να πεισθεί πως μπορεί ν’ ακουμπήσει, για παράδειγμα, τα ανίψια του, γιατί πίστευε πως μόνο και μόνο με την επαφή θα μπορούσε να τα κολλήσει.

Τι είναι το χάπι «της επόμενης μέρας» για τον HIV;

Αν έχει λόγους κάποιος να πιστεύει ότι είχε µια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή ή ότι από κάποιον άλλο τρόπο έχει κολλήσει HIV, μπορεί να πάει αµέσως στο κοντινότερο νοσοκοµείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιµώξεων (µάθε την κοντινότερη στην περιοχή σου από το 210.7222222) και να ζητήσει να του χορηγηθεί η PEP (προφύλαξη µετά την έκθεση). Αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό και σίγουρα εντός 72 ωρών από την ώρα που νοµίζει ότι κόλλησε. Προσοχή όμως! Η PEP ουσιαστικά είναι αντιρετροϊκή αγωγή και θα πρέπει να την ακολουθήσει για συγκεκριµένο διάστηµα (δεν πρόκειται για λήψη µιας ηµέρας). Καλό είναι να µην κάνεις άσκοπη χρήση.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος μόλις μάθει ότι είναι φορέας;

Αν έχει μολυνθεί κάποιος πρόσφατα από τον HIV πρέπει ν' απευθυνθεί στην κατάλληλη μονάδα υγείας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών από την μόλυνση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη σεξουαλική επαφή, να χρησιμοποιεί προφυλακτικό κάθε φορά που κάνει σεξ. Να μην μοιράζεται σεξουαλικά βοηθήματα με άλλα άτομα. Αν κάνει ενέσιμη χρήση διάφορων ουσιών να μην μοιράζεται σύριγγα με άλλα άτομα ή άλλα υλικά που χρησιμοποιεί για να κάνει ένεση (κουτάλια, βαμβάκια, κλπ.). Να εξεταστεί επίσης για νοσήματα που θεραπεύονται, όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια ή η γονόρροια, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα να μεταδώσει τον HIV σε άλλα άτομα.   

Η Μαρία και ο Κωνσταντίνος είναι ικανοποιημένοι από την κινητοποίηση των εθελοντών. Αλλά είναι δυσαρεστημένοι από την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία και ακόμα περισσότερο από τον ρατσισμό που εξακολουθεί να υπάρχει απέναντι στους οροθετικούς.

Τι ετοιμάζει τώρα ο σύλλογος;

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης HIV (22-29 Νοεμβρίου) συνδιοργανώνεται από το Ath Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και την PRAKSIS το testing week, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, με στόχο να εξεταστούν όσοι πιο πολλοί γίνεται. Με το τέλος αυτής της εβδομάδας εξέτασης ετοιμάζουμε πολλά event για την Παγκόσμια ημέρα για το HIV/AIDS την 1η Δεκεμβρίου.

n 

  INFO: www.athcheckpoint.gr , www.positivevoice.gr.