Health & Fitness

Τι βιώνει ένας ασθενής με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα;

Μάθε τα 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_img_1348.jpg

H Εκστρατεία Ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά» επέστρεψε στις Σπέτσες και το Spetsathlon με μια εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας

Πρόληψη, ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση. Λέξεις και έννοιες που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά αλλά πολλές φορές μας διαφεύγει πως μπορούν να σώσουν και να βελτιώσουν ζωές. Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως, με τα συμπτώματά της να παραμένουν εν πολλοίς δυσδιάκριτα.

thumbnail_20190510_131027-01.jpg

Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο, η Novartis Hellas, με την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), επέστρεψε στο νησί των Σπετσών με την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού «Βήμα Μπροστά», ως επίσημος υποστηρικτής της διοργάνωσης Spetsathlon. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη μορφή διάδρασης με τους επισκέπτες, αφού μέσω μιας εγκατάστασης εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), μπορούσε κάποιος να «βιώσει» πώς και τι περνά ένας ασθενής με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα. Συμμετέχοντες και θεατές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν με ενημερωτικό υλικό για τη χρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

«Είναι χαρά για εμάς να επιστρέφουμε στις Σπέτσες και το Spetsathlon με μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όπως είναι η καμπάνια «Βήμα Μπροστά», δήλωσε η Επικεφαλής Επικοινωνίας του ομίλου Novartis, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, για την εκστρατεία ενημέρωσης που έλαβε χώρα το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου, υποστηρίζοντας την αθλητική διοργάνωση που ξεπέρασε τις 1.000 συμμετοχές από τριαθλητές, από όλο τον κόσμο.

thumbnail_spetsathlon.jpg

«Η Novartis Hellas, συνεπής στην δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, επιδιώκει πάντα να προβάλει τη σημασία της πρόληψης και της σωστής διαχείρισης κάθε νόσου» εξήγησε.

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

  1. Η AΣ ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων που περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα.
  2. Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας.
  3. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.
  4. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  5. Η ΑΣ προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως.
  6. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.
  7. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
  8. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ