Τα «γαλλικά φιλιά» κρύβουν κινδύνους
Συνδέονται με τη μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού
Τα «γαλλικά» φιλιά αυξάνουν τον κίνδυνο για τη μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού, όπως αποκαλύπτει μια νέα αυστραλιανή έρευνα.
Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σεξουαλικής επαφής, απλά με το βαθύ -γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα- φιλί, αποκαλύπτει μια νέα αυστραλιανή έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections» (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις), δείχνουν πως τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους αμφιφυλόφιλους το «γαλλικό» φιλί συνιστά πιθανώς ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της γονόρροιας.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Έρικ Τσόου του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, δήλωσε πως η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτούς τους πληθυσμούς, διότι σύμφωνα με τις στατιστικές η γονόρροια στην Αυστραλία είναι πιο συχνή σε αυτούς παρά στους ετεροφυλόφιλους.
Τα σύγχρονα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν ότι η γονόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές (ορθό, λαιμό, μάτια) και η θεραπεία της γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω ορισμένων στελεχών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας προτείνουν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική συνεύρεση με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης την νόσου. Τα νέα, όμως, ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι επαρκές.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 3.091 άντρες από μια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Μελβούρνης για τα έτη 2016 έως 2017, από τους οποίους το 6% είχε γονόρροια του λαιμού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει, είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον.
Το 95% των ερωτηθέντων είχαν φιληθεί με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το 70% δήλωσαν ότι είχαν σύντροφο με τον οποίο μόνο φιλιούνταν και το 38% είχαν επαφή με κάποιον μόνο για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε αποκλειστικά συντρόφους με τους οποίους αντάλλασσαν μόνο φιλιά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αντίστοιχα η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους με τους οποίους μοιράζονταν και φιλιά και σεξ, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κανέναν τέτοιο σύντροφο ή είχαν μόνο ένα για την κάθε κατηγορία.
Ο δρ Τσόου τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς σχετίζονται με τις πρόσφατες αναφορές στο εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος Neisseria gonorrhea (γνωστό και ως σούπερ-γονόρροια) και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την απάντηση στις γνωστές προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή θεραπεία της στοματοφαρυγγικής γονόρροιας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος ενδέχεται να αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.