Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Οι 8 τρόποι προστασίας της

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φωνή, που τον κάνει μοναδικό

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Οι 8 τρόποι προστασίας της

Η ανθρώπινη φωνή δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα παραγωγής ήχων. Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης ανήκει σε Βραζιλιάνους ωτορινολαρυγγολόγους. Στεντόρεια, βραχνή και αισθησιακή, ένρινη, απαλή και τρυφερή, τραχιά, μονότονη, έχει το ολόδικό της στίγμα και φανερώνει πολλά για την προσωπικότητά μας.

«Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα θαύμα. Αν το σκεφθούμε λίγο καλύτερα, είναι εντυπωσιακό ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φωνή, που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο! Η ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, χωρίς, καν, να τους δούμε, οφείλεται ξεκάθαρα σε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους. Και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η φωνή μας είναι σημαντική. Αποτελεί την ταυτότητά μας, είναι το βασικό μέσο έκφρασής μας και μέσα από αυτήν εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας», διασαφηνίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

pataridou.jpg

Η φωνή είναι ένα «εργαλείο», το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά στην εργασία μας - και όχι μόνο φυσικά. Οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν κάνουμε, τραγουδιστής, καθηγητής, οδηγός, είτε λίγο είτε πολύ, χρειαζόμαστε τη φωνή μας, υπό την προϋπόθεση να είναι υγιής και δυνατή.

Η φωνή προέρχεται από την συνεργασία των δύο φωνητικών χορδών, που βρίσκονται στον λάρυγγα. Πρόκειται για δύο λευκές ταινίες, που έρχονται σε επαφή, για να δημιουργηθεί η φωνή μας και απομακρύνονται η μία από την άλλη, όταν θέλουμε να αναπνεύσουμε.

«Η σημαντικότητα της φωνής στην καθημερινότητά μας είναι αυτή που μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί μαζί της. Καλό θα ήταν να ακολουθούμε μερικές βασικές συμβουλές, για να την διατηρούμε όσο περισσότερο υγιή γίνεται», λέει η κα Παταρίδου.

1.    Προσπαθήστε να μην μιλάτε δυνατά ή, αντιθέτως, ψιθυριστά για πολύ ώρα.

2.    Διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο – 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι η απαραίτητη ποσότητα, ώστε να βοηθάμε τις φωνητικές χορδές να πάλλονται εύκολα και γρήγορα.

3.    Αποφύγετε το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό.

4.    Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές αφυδατώνουν τον οργανισμό.

5.    Αποφύγετε τους χώρους με υπερβολικό θόρυβο. Όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε τέτοιους χώρους, ταλαιπωρούμε περισσότερο την φωνή μας.

6.    Μην προσπαθείτε να καθαρίσετε τον λαιμό σας ξεροβήχοντας. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιβαρύνεται την κατάσταση των φωνητικών χορδών.

7.    Διατηρείστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και με λαχανικά. Το πρόχειρο φαγητό και οι λάθος ώρες, που επιλέγουμε να φάμε, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η επιστροφή του γαστρικού υγρού στον φάρυγγα προκαλεί ένα κάψιμο και βραχνάδα της φωνής.

8.    Η κακή θέρμανση του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου προκαλούν προβλήματα στις φωνητικές χορδές. Τα κλιματιστικά αφαιρούν όλη την υγρασία, αφυδατώνοντας τον φάρυγγά μας. Προτιμήστε, επίσης, να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στο σπίτι.

Τα πιο συνήθη προβλήματα

Δυστυχώς στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι κάνουμε κατάχρηση της φωνής μας, ταλαιπωρώντας την αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, με ένα από τα πιο βασικά να είναι το λεγόμενο βράγχος, η βραχνάδα δηλαδή. Όπως εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, συνήθως το βράγχος δεν κρατάει για πολύ, αλλά, αν διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγόλογο.

«Με μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση, την ενδοσκόπηση, και κάποιες φορές και με την στροβοσκόπηση, ο ειδικός γιατρός θα ελέγξει τις φωνητικές χορδές για τυχόν ευρήματα. Φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα, όπως επίσης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», λέει η κυρία Ανατολή Παταρίδου. Οι πολύποδες, οι κάλοι, το οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος είναι μερικές από τις παθήσεις, που μπορεί να προσβάλουν τις φωνητικές χορδές. Η έγκαιρη όσο και η σωστή διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι είναι αυτή που, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη θεραπεία, μπορεί να δώσει λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Αρχικά η θεραπεία αποτελείται από συντηρητική αγωγή και, αν αυτή δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση», υπογραμμίζει η ειδικός.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξέλιξη των μηχανημάτων έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων χειρουργικών μεθόδων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φωνητικές χορδές. Τα κλασικά εργαλεία θεωρούνται, πλέον, ξεπερασμένα και η χρήση laser έχει πάρει την θέση τους. Πρόκειται για μια μοντέρνα τεχνική, αναίμακτη, χωρίς τομές, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα φωνής στον ασθενή, περιορισμένη διαταραχή κατάποσης και μικρό χρόνο αποκατάστασης.

«Πέρα από την ίαση καλοηθών παθήσεων, η ενδοσκοπική χειρουργική με laser εφαρμόζεται και στα πρώιμα στάδια του καρκίνου των φωνητικών χορδών. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενδοσκοπική χειρoυργική με laser χαρίζει μεγάλα πλεονεκτήματα κατά την επέμβαση, όπως ικανή διεγχειρητική αιμόσταση και ελαχιστοποίηση της μεταστατικής διασποράς και μετεγχειρητικά αποφυγή της τραχειοστομίας», εξηγεί η επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Και καταλήγει: «Το laser αποτελεί την ιδανική επιλογή στην χειρουργική αντιμετώπιση των καλοηθών προβλημάτων των φωνητικών χορδών, καθώς και του πρώιμου καρκίνου. Η φωνή είναι το διαβατήριο για την ψυχή μας. Εμφανίζει τις δυνάμεις μας, αλλά και τις αδυναμίες μας. Ας μην αφήσουμε το πιο σημαντικό μέσο διασύνδεσής μας με τον υπόλοιπο κόσμο στην τύχη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.