Health & Fitness

Η εμφάνιση της Μηνιγγίτιδας Β είναι πιο συχνή τον χειμώνα και την άνοιξη

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα, αφού βέβαια συμβουλευτεί τον παιδίατρό του

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 697
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
blog-peds-children-vaccine.jpg

Ο «εποχικός» φόβος κάθε γονέα - Τι λένε οι ειδικοί
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε αυτές τις ημέρες στην Κάρπαθο, ενώ είχαμε και τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά τον Δεκέμβριο. H γρίπη και το απλό κρυολόγημα δεν είναι οι μόνες ασθένειες που καραδοκούν και θα μπορούσαν να «πλήξουν» την οικογένειά σας τον χειμώνα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία καταγράφει υψηλά ποσοστά κρουσμάτων τους κρύους μήνες του χρόνου, είναι μία «ύπουλη», επικίνδυνη και σοβαρή νόσος που εξελίσσεται ραγδαία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού που θα νοσήσει καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας τείνουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αίσθηση προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα της νόσου και στη χώρα μας, με πέντε κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μικρά παιδιά από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα.

Συναγερμός σε όλη τη χώρα
Κατά την περίοδο των εορτών, σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα, πρόσφατα στην Κάρπαθο, πέντε οικογένειες έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας όταν νόσησαν τα παιδιά τους, ενώ χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των ιατρών για να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. Τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας έχοντας πλέον διαφύγει τον κίνδυνο.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις
Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Είναι από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, και ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή και θάνατο μέσα σε μόνο 24 ώρες. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ μπορεί μέσα σε ένα 24ωρο  να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Κρίσιμες είναι οι πρώτες ώρες εκδήλωσής της, καθώς η νόσος εξελίσσεται ραγδαία, και είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τους γονείς και να θεωρήσουν πως το παιδί τους έχει συμπτώματα απλής γρίπης. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική μονάδα και μπορεί να αποβούν θανάσιμες. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Μετάδοση της νόσου
Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, τους χειμερινούς μήνες που η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας προβλέπουν πως μέχρι το 2020 τα περιστατικά της νόσου θα αυξηθούν κατά 60% και η θνησιμότητα κατά 40%.

Μόνη λύση προστασίας ο σωστός εμβολιασμός
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα τη μόνη αποτελεσματική λύση.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα, αφού επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρό του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στη χώρα μας. Και δεδομένης της σοβαρότητας της νόσου, η πρόληψη μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ