Health & Fitness

«Δωράκι» στις κλινικές των μονάδων νεφρού το νέο νομοσχέδιο

«Τίθεται η ζωή μας σε άμεσο κίνδυνο» λένε οι ασθενείς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανατροπή φέρνει στο καθεστώς λειτουργίας των μονάδων νεφρού στις νέες ιδιωτικές κλινικές το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου«Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο τροποποιώντας τις διατάξεις λειτουργίας των μονάδων, θέτει σε κίνδυνο τη θεραπεία και την ζωή των νεφροπαθών, αλλά ταυτόχρονα προωθεί και την ανεργία στον τομέα των νοσηλευτών.

Γιατί; Διότι καταργεί την αναλογία ενός νοσηλευτή ανά τρεις νεφροπαθείς  και ορίζει έναν νοσηλευτή ή εν ελλείψει, βοηθό νοσηλευτή ανά πέντε ασθενείς! Αυτό αυτόματα συνεπάγεται κατά τον σύλλογο, κίνδυνο για τη ζωή των νεφροπαθών

«Η αλλαγή της αναλογίας νοσηλευτών ασθενών, πέρα από το προφανές της μείωσης του αριθμού του προσωπικού στις μονάδες τεχνητού νεφρού, δυσχεραίνει την λειτουργία της Μονάδας με βάση τα πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που προκύψουν επιπλοκές κατά την διαδικασία αιμοκάθαρσης(συμβαίνουν εξαιρετικά συχνά), όπως υποτασικά ή υπογλυκαιμικά επεισόδια ή αλλεργικές αντιδράσεις ή τεχνικά προβλήματα, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να μην μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής , πολύ δε περισσότερο βοηθός νοσηλευτή, ανά πέντε ασθενείς» αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «δώρο» της κυβέρνησης «στις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της  θεραπείας και της ζωής των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών» και ζητεί την «άμεση απόσυρση τους και επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού των Ιδιωτικών Κλινικών όπως ίσχυε έως τώρα».