- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει ασθένειες σε παιδιά
Από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι ανεμοβλογιά και μηνιγγίτιδα
Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό να κάνει διαγνώσεις κοινών παιδικών ασθενειών με ακρίβεια ανάλογη ενός έμπειρου παιδίατρου ή ακόμη καλύτερα.
Το σύστημα προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς που έχουν μεγάλο όγκο εργασίας, «πνίγονται» από μεγάλες ποσότητες ιατρικών δεδομένων ή έχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της διάγνωσης τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Κανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 1,36 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών κάτω των 18 ετών σε παιδιάτρους στην Κίνα για να «εκπαιδεύσουν» τους αλγόριθμους του «έξυπνου» συστήματός τους.
Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να εντοπίζει κλινικά σημαντικές πληροφορίες στα ιατρικά δεδομένα. Ανατρέχοντας σε ένα μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών ιατρικών ιστορικών και αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων (απεικονιστικές, αίματος κ.α.), το σύστημα μαθαίνει να εντοπίσει παθήσεις που ακόμη και ένας παιδίατρος μπορεί να παραβλέψει.
Είναι σε θέση π.χ. να διαγνώσει -με ακρίβεια 90% έως 97%- ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη, μια οξεία κρίση άσθματος, μια μονοπυρήνωση, μια ανεμοβλογιά, μια ιγμορίτιδα ή μια μηνιγγίτιδα. Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδόσεις του συστήματος με τις διαγνώσεις 20 παιδιάτρων. Το σύστημα τα κατάφερε σε γενικές γραμμές καλύτερα από αυτούς με τη λιγότερη εμπειρία, αλλά χειρότερα σε σχέση με τους πολύ έμπειρους γιατρούς.
Οι ερευνητές ήδη ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν το σύστημα για να διαγιγνώσκει και άλλες ασθένειες πέρα από τις παιδικές. «Πιστεύω ότι θα μπορεί να κάνει τελικά τις περισσότερες από τις δουλειές που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό. Απλώς θα επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος», δήλωσε ο Ζανγκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.