Health & Fitness

Αυτά τα 5 χόμπι θα σε κάνουν χαρούμενο και έξυπνο σύμφωνα με την επιστήμη

Το Netflix φυσικά δεν είναι ανάμεσά τους

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photographer-407068_1280.jpg

Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο οποιοδήποτε χόμπι εκτός οθόνης φυσικά είναι επωφελές για την υγεία ειδικά αν συγκριθεί με την πολύωρη παρακολούθηση Netflix ή με το ατελείωτο σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Έρευνα της αμερικανικής ακαδημίας φαρμακευτικής για τον ύπνο απέδειξε ότι η παρακολούθηση σειρών δεν είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα, αλλά μια πέρα για πέρα μοναχική, που αν γίνεται σε νεαρή ηλικία μπορεί να ωθήσει τους νέους στην κοινωνική απομόνωση.

Παράλληλα σε παρόμοια μελέτη φάνηκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συνήθως συνδυάζεται και με την κακή ποιότητα ύπνου στις μικρές ηλικίες στις οποίες διαπιστώθηκε πως το 80% όσων παρακολουθούν κάνουν μάλιστα και «μαραθώνιο παρακολούθησης». Σε αυτό το γκρουπ παρατηρήθηκαν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αϋπνία ή σημαντική εγρήγορση λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι, που εμποδίζουν την ποιότητα του ύπνου ακόμη παραπάνω. Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες μελέτες σχετικά με τα χόμπι, αφού ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα, περισσότερο ενεργά. Και τα πορίσματα σχετικά με τα πέντε χόμπι που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο πιο έξυπνο και χαρούμενο είναι τα παρακάτω.

1. Φωτογραφία
Μπορεί η φωτογραφία να είναι ένα ακριβό χόμπι, αφού η ολοένα και καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών συχνά ωθεί τους φωτογράφους σε ακριβότερες μηχανές και σύνεργα, όμως σύμφωνα με τον Πίτερ Νάις, καθηγητή Ψυχολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, το να κοιτάς τα φωτογραφικά σου άλμπουμ μπορεί να σε κάνει αρκετά χαρούμενο και σίγουρα πιο πολύ από το άκουσμα μουσικής ή την παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού σόου. Τα αποτελέματα της έρευνάς του έδειξαν ότι η διάθεση όσων έβλεπαν τις φωτογραφίες του βελτιωνόταν κατά 11%, ενώ αν οι φωτογραφίες ήταν δικές τους, τότε η αίσθηση της αυτοεκτίμησης και η ηρεμία τους, ήταν κι αυτές σε άνοδο.

blonde-629726_1280.jpg

2. Διαλογισμός
Το 1992 επιστήμονες είχαν προσκληθεί για να μελετήσουν τα κύματα του εγκεφάλου του Δαλάι Λάμα, την ώρα που εκείνος έκανε διαλογισμό. Οι ερευνητές φεύγοντας, είχαν καταλάβει πως θα μπορούσε να μπει σε μια συναισθηματική κατάσταση αρκετά υψηλότερη και πιο βαθιά από εκείνη των περισσότερων ανθρώπων. Με τον διαλογισμό μπορεί κανείς να κυριέψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

yoga-2176668_1280.jpg

3. Κηπουρική
Σύμφωνα με έρευνα η κηπουρική μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και να καταπολεμήσεις το στρες περισσότερο κι από χαλαρωτικές δραστηριότητες. Στη μελέτη δύο ομάδες ανθρώπων είχαν να ολοκληρώσουν ένα αρκετά αγχωτικό ζήτημα, Αφού τελείωσαν τη δουλειά που τους είχε ανατεθεί, τους δόθηκαν οδηγίες είτε να διαβάσουν κάτι μέσα στο κτήριο, είτε να ασχοληθούν με τον κηπο για 30 λεπτά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που ασχολήθηκε με την κηπουρική είχε σαφώς καλύτερη διάθεση από όσους διάβασαν, ενώ στους κηπουρούς βρέθηκε σε αρκετά μικρότερα επίπεδα η αγχωτική ορμόνη κορτιζόλη.

Συγκεκριμένα μυκοβακτήρια όπως το Mycobacterium vaccae είναι ικανά να σε κάνουν εξυπνότερο και πιο χαρούμενο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έκθεση στο συγκεκριμένο βακτήριο που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον έχει επίσης αντικαταθλιπτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση.

planting-865294_1280.jpg

4. Γράψιμο
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999 στο παγκόσμιο περιοδικό κλινικής ψυχολογίας επιβεβαίωσε ότι η εκφραστική γραφή μπορεί να είναι η ειδοποιός διαφορά που κάνει κάποιον από χαρούμενο, ευτυχισμένο. Η έρευνα έδειξε ότι το γράψιμο ακόμη και για 15 λεπτά κατά τη διάρκεια τριών ημερών φέρνει βελτιώσεις στην πνευματική και την ψυχική υγεία. Ακόμη και αν η γραφή για μια τραυματική εμπειρία δεν είναι ό,τι πιο άνετο και φαίνεται καταθλιπτικό στην αρχή, εντούτοις τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά έπειτα από μια περίοδο δύο εβδομάδων. Η ίδια έρευνα διεξήχθη και ανάμεσα σε χρόνια ασθενείς, φυλακισμένους, γυναίκες αμέσως μετά τη γέννηση σε όλον τον κόσμο. Τα θετικά από την επίδραση της γραφής ήταν τα ίδια παντου.

write-593333_1280.jpg

5. Ζωγραφική
Όπως και η γραφή, έτσι και η ζωγραφική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι η θεραπεία μέσω αυτής της τέχνης έχει θετική επίδραση ακόμη και μεταξύ συγκρατούμενων. Όταν σχεδιάζει κανείς, απελευθερώνεται ντοπαμίνη και επιπλέον η ζωγραφική κάνει το άτομο πιο ήρεμο και χαρούμενο μέσω των νευρικών αντιδράσεων που ενισχύει.

paints-1149122_1280.jpg

Όλα τα χόμπι κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα θα έλεγε κανείς καταλήγοντας. Ακόμη και η παρακολούθηση μιας σειράς, όμως ορισμένα όπως τα παραπάνω, αν και δεν έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία και σίγουρα να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Τι κάθεσαι λοιπόν; Ξεκίνα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ