- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Και πάλι στην επικαιρότητα η «λίστα χειρουργείων»
Δεν έχει αποδώσει τα «αναμενόμενα» το νέο σχήμα του Πολάκη
Στην επικαιρότητα αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να έρθει εκ νέου η περιβόητη «λίστα χειρουργείων», την οποία έχει καθιερώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προκειμένου να μειωθεί γενικώς ο χρόνος αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς και για να αποφεύγεται η παράκαμψη της λίστας αναμονής.
Εντός των προσεχών ημερών, λοιπόν, αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον Παύλο Πολάκη, αφού έχουν διαπιστωθεί πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα…
Όμως, η «σκληρή» πραγματικότητα είναι ότι η «λίστα χειρουργείων» δεν είναι παρά μία νέα γραφειοκρατική οργάνωση στο χώρο του ΕΣΥ, στην οποία εμπλέκεται σειρά κρίσιμων προσώπων, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία της εν λόγω λίστας να καθίσταται λίαν αμφιλεγόμενη...
Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης θα μπορούσε απλώς να αντιγράψει την επιτυχημένη ως προς την αξιοπιστία της λίστα χειρουργείων την οποία εφαρμόζει το ΕΣΥ της Βρετανίας (NHS), η οποία βασίζεται αριστοτεχνικά στο απόρρητο και τη μυστικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προτίμησε να καθιερώσει για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μία... συνδικαλιστική πρόταση, η οποία είχε εφαρμοσθεί, με «φτωχά» αποτελέσματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου!
Συγκεκριμένα, βασικοί άξονες της «λίστας χειρουργείων» του Παύλου Πολάκη είναι οι εξής:
1. Κάθε περιστατικό χαρακτηρίζεται είτε α) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στις επόμενες 20 μέρες, είτε β) ως περιστατικό που χρειάζεται αντιμετώπιση μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται από τον ειδικευμένο γιατρό που εξέτασε τον ασθενή, είτε η εξέταση έχει γίνει στο πρωινό τακτικό ιατρείο είτε στο απογευματινό. Τα περιστατικά, με τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό, αποστέλλονται από τον κάθε γιατρό στην αρχή κάθε εβδομάδας σε υπάλληλο του νοσοκομείου (υπεύθυνος εξωτερικών ιατρείων) και αυτός, σε συνεννόηση με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, καθορίζει τη σειρά στη λίστα του χειρουργείου σε ημερομηνία που αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό του περιστατικού και σε ημέρα που χειρουργεί ο γιατρός, ο οποίος έχει εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή. Το ίδιο ισχύει ως διαδικασία και για περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλινικές του παθολογικού τομέα και κρίνεται, μετά από εκτίμηση, ότι χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, πρέπει να έχει εκτιμηθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) από τους εφημερεύοντες γιατρούς ή στην κλινική στην οποία ο ασθενής νοσηλεύεται.
2. Όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί, με εξαίρεση τους συντονιστές διευθυντές, είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν ασθενείς στο πρωινό τακτικό ιατρείο της κλινικής τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα από κάθε κλινική ποιες ημέρες εξετάζουν οι γιατροί της στο πρωινό ιατρείο και ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού στο ιατρείο αυτό. Η παρακολούθηση της τήρησης της υποχρέωσης αυτής μπορεί να ανατεθεί στον εκπρόσωπο των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου.
Αυτό, λοιπόν, το νέο γραφειοκρατικό σχήμα, το οποίο ονομάσθηκε «λίστα χειρουργείων», δεν απέδωσε ακόμη τα… αναμενόμενα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θετικά αποτελέσματα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.