- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μπορεί η μουσική να περιορίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;
Η λύση που μπορεί να δώσει στους ασθενείς ένα βελτιωμένο επίπεδο ζωής
Η μουσική – όχι τα είδη της - είναι ένα από τα πράγματα, στο οποίο όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως των διαφορών μας θα συμφωνήσουμε ότι μας αρέσει και την απολαμβάνουμε. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού – ειδικά όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας κομμάτια – η μουσική ενεργοποιεί μία λειτουργία του εγκεφάλου, που ονομάζεται ASMR, και μας «γαργαλάει» τον εγκέφαλο προκαλώντας ένα είδος ευφορίας.
Μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, στην οποία συμμετείχαν 17 ασθενείς, οδήγησε στην ανακάλυψη ότι το ASMR συνεχίζει να τελείται, ακόμα και σε άτομα που νοσούν από Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακρόαση αγαπημένων τραγουδιών από ασθενείς οδήγησε στην εμφάνιση δραστηριότητας σε μία περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αρχίζει να εξασθενεί ήδη από τα πρώτα στάδια της νόσου.
«Στην κοινωνία μας, οι διαγνώσεις άνοιας οδηγούν στην ανάγκη πολλών πόρων και οδηγούν στην αύξηση της φορολογίας. Κανένας δεν λέει ότι το να παίζουμε μουσική θα αποτελέσει θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά ίσως κάνει τα συμπτώματα της πιο διαχειρίσιμα, μειώσει το κόστος φροντίδας και βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών», σημειώνει ο Τζεφ Άντερσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα και ένας εκ των ερευνητών.
Βάση αυτής της έρευνας αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των δράσεων του οργανισμού Music and Memory, ο οποίος συνεργάζεται με τοπικές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και ασθενών Αλτσχάιμερ, χορηγώντας ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και iPods για τους ασθενείς. Ήδη το 2011, οργανισμός είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο, όπου βλέπουμε τα αποτελέσματα της μουσικής σε κάποιους από τους κατοίκους των μονάδων.
Εντύπωση, μάλιστα, μας προκαλεί ο Χένρι, ο οποίος έχει σταματήσει τόσο να αναγνωρίζει την κόρη του, αλλά και την ταυτότητα του, όσο και να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να αντιδρά στη μουσική που ακούει, αλλά και συνεχίζει να αναγνωρίζει και να απαντά αναλυτικά σε ερωτήσεις, ακόμα και όταν πλέον έχει βγάλει τα ακουστικά. Στην ερώτηση πώς τον έκανε να αισθανθεί η μουσική απάντησε: «Μου δίνει την αίσθηση της αγάπης, του ρομαντισμού. Συνειδητοποιώ τώρα ότι ο κόσμος χρειάζεται να ακούει μουσική. Αυτή η μουσική είναι πολύ όμορφη, υπέροχη. Νιώθω γεμάτος από αγάπη, από όνειρα. Νιώθω ότι ο Θεός έχει μπει μέσα μου και μου χάρισε αυτούς τους ήχους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.