- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
ΠΟΥ: Τεράστιες διαφορές στην κατανάλωση αντιβιοτικών από χώρα σε χώρα
Τα στοιχεία νέας έκθεσης
Tα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες, όπως προκύπτει από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προτείνει την ανάληψη άμεσης δράσης για να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση των φαρμάκων.
Η «Έκθεση του ΠΟΥ για την Παρακολούθηση της Κατανάλωσης Αντιβιοτικών» εξέτασε την χρήση των αντιβιοτικών σε 65 χώρες και διαπίστωσε ότι η Ολλανδία χρησιμοποιεί 9,78 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Βρετανία δύο φορές περισσότερες και η Τουρκία επίσης σχεδόν δύο φορές περισσότερες, δηλαδή 38,18 DDD ανά 1.000 κατοίκους.
Η κατανάλωση στο Ιράν ήταν παρεμφερής με εκείνην της Τουρκίας, ενώ η Μογγολία είχε την υψηλότερη από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν με 64,41 DDD ανά 1.000 ανθρώπους.
Η συγκέντρωση των δεδομένων αυτών είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντίστασης, της υπερβολικά ανησυχητικής τάσης ανοσίας των βακτηριακών λοιμώξεων στα αντιβιοτικά, αναφέρει η έκθεση.
«Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, για παράδειγμα με την επιβολή της πολιτικής χρήσης των αντιβιοτικών μόνο με συνταγή ώστε να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Χιλ, η διευθύντρια του Τμήματος Απαραίτητων Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του ΠΟΥ.
Την μικρότερη κατανάλωση εμφανίζει το Μπουρούντι με μόλις 4,44 DDD ανά 1.000 κατοίκους, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ αντανακλά την ανεπαρκή έλλειψη δεδομένων. Ένα χαμηλό σκορ πιθανόν να υποδηλώνει ότι και η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή αφήνοντας τον πληθυσμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο από μολυσματικές νόσους.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τους τύπους των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται και διαπίστωσε ότι κάποιες χώρες –η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία– χρησιμοποιούσαν σε σχετικά μεγάλες ποσότητες τα πιο πολύτιμα φάρμακα τα οποία ο ΠΟΥ λέει ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε απόθεμα.
Τον περασμένο χρόνο ο ΠΟΥ εγκαινίασε ένα σύστημα κατάταξης προτείνοντας ως φάρμακα πρώτης γραμμής άμυνας τα φάρμακα τύπου πενικιλίνης και τα άλλα φάρμακα, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται στην λίστα με τα «αποθέματα», ως μια έσχατη λύση που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα.
Στην Ιταλία, το 2% της καθημερινής χρήσης αντιβιοτικών ανήκουν στην κατηγορία των «αποθεμάτων» – τέσσερις φορές πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία και περισσότερο από έξι φορές από τη Βρετανία, όπου μόλις το 0,3% των φαρμάκων είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται ως έσχατη λύση.
Η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ιαπωνία –14,19 DDD ανά 1.000 κατοίκους– είναι σχεδόν η μισή από εκείνη της Νότιας Κορέας, αλλά το 1,1% της κατανάλωσης στην Ιαπωνία γίνεται από την κατηγορία των «αποθεμάτων», πολύ περισσότερο από το 0,2% της Νότιας Κορέας, έδειξε η έκθεση. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν συμμετείχαν στην έρευνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.