Health & Fitness

Οι διαδρομές του 36ου Μαραθώνιου Δρόμου

Η πορεία που χαρτογραφεί το πείσμα των δρομέων να τερματίσουν

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4285381.jpg

Κυριακάτικα χαμόγελα και αποφασισμένα βλέμματα με φόντο την ασφαλτόστρωση της πρωτεύουσας. 122 χρόνια μετά τον πρώτο Μαραθώνιο, ο 36ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» ο οποίος διεξάγεται στις 11 Νοεμβρίου, φέρνει 55.000 δρομείς στη γραμμή εκκίνησης της αυθεντικής διαδρομής, των παράλληλων αγώνων δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και στις εκδηλώσεις που τον πλαισιώνουν. Η νοερή αποτύπωση της διαδρομής αποδεικνύει τη δύναμη, την ομορφιά και την ένταση της προσπάθειας των αθλητών.

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο θα δοθεί στις 09.00 από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αφετηρίας στον Μαραθώνα, με το σύστημα wave start, δηλαδή οι αθλητές θα ξεκινούν κατά κύματα, και όχι όλοι μαζί. Συνολικά, θα δοθούν έντεκα διαδοχικές εκκινήσεις, ενώ η κατανομή των δρομέων στα blocks εκκίνησης γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν την τελευταία τριετία.

Μαραθώνια Διαδρομή (εκκίνηση 09.00)

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ., οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ.  

Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ. (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ. η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ό χλμ. 

Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ., με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ., είναι επίσης ανηφορικό. 

Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. 

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ., όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. 

Το 39ο χλμ. βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, στο 40ό χλμ., όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς. 

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο. Στο τελευταίο κομμάτι της μαραθώνιας διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ., περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Ο Μαραθώνιος Δρόμος και το Δυναμικό Βάδισμα τελειώνουν στις 17.30, συνυπολογίζοντας τη χρονοκαθυστέρηση των δέκα διαδοχικών εκκινήσεων. 

Αγώνας δρόμου 5 χλμ. Wind (εκκίνηση πρωί 07:45 - απόγευμα 16.15)

Η όδευση της διαδρομής των 5 χλμ. είναι η ακόλουθη: Αφετηρία Λεωφόρος Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου), Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας - διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ), Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου - Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά. 

Η εκκίνηση των δρομέων θα γίνει κατά κύματα οι οποίοι θα είναι κατανεμημένοι σε έξι blocks εκκίνησης, ενώ στον απογευματινό αγώνα των 5χλμ. οι διαδοχικές εκκινήσεις θα είναι πέντε. Οι εκκινήσεις θα δίνονται με χρονοκαθυστέρηση η μία από την άλλη, ενώ οι δρομείς θα χρονομετρηθούν με βάση τον «καθαρό» χρόνο.

img_7156.jpg

Αγώνας δρόμου 10 χλμ. Wind (εκκίνηση 08.35)

Η όδευση της διαδρομής των 10 χλμ. είναι η ακόλουθη: Αφετηρία Λεωφόρος Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου), Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων μέχρι Σχολή Αστυνομίας, αναστροφή (στο φανάρι της Σχολής Αστυνομίας), Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου - Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά. 

Η εκκίνηση των δρομέων θα γίνει κατά κύματα οι οποίοι θα είναι κατανεμημένοι σε έξι blocks εκκίνησης.

Αγώνας Δρόμου 1.200 μ. Special Olympics (εκκίνηση 08.50)

Η εκκίνηση του Αγώνα θα δοθεί ακριβώς στις 08.50 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και οι αθλητές θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αγώνες Δρόμου Παιδιών Δήμων «Εθνική Τράπεζα» (εκκίνηση σταδιακά από 09.15-10.30)

Στους Δήμους που εφάπτονται της Μαραθώνιας Διαδρομής, διεξάγονται αγώνες δρόμου που ολοκληρώνονται περίπου 15΄ πριν τη διέλευση του πρώτου Μαραθωνοδρόμου.   

Αγώνας Δρόμου 1.200 μ. Παιδιών «Εθνική Τράπεζα» (εκκίνηση 10.25)

Η εκκίνηση θα δοθεί επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής. Η διαδρομή είναι επί της Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού με κατεύθυνση το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο τερματισμός θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αγώνας Δρόμου 3 χλμ. ERGO (εκκίνηση 10.35)

Δυναμικό «παρών» και φέτος θα δώσουν οι κορυφαίοι δρομείς –δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες– που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα. Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν απόσταση 3 χλμ. με ώρα εκκίνησης 10.35 και σημείο εκκίνησης επί της Λ. Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Info και στοιχεία των αγώνων

Αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο: athensauthenticmarathon.gr
Νικητές, νικήτριες, δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά το τέλος του αγώνα: segas.gr
Social media: Facebook, Twitter

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.