Health & Fitness

Οδηγός επιβίωσης για το κρυολόγημα

10 συμβουλές για να γλιτώσεις τα χειρότερα

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 678
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thinkstockphotos-586946066.jpg

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι κάθε χρόνο ένας ενήλικας αναμένεται να κρυώσει τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές. Αν κουράζεσαι σωματικά και ψυχολογικά από το κρυολόγημα και θέλεις να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να το αποφύγεις, να ξέρεις ότι σε καταλαβαίνω. Γι’ αυτό ετοίμασα μια λίστα που θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις πιθανότητες να αρρωστήσεις ή έστω να αναρρώσεις πιο σύντομα.

Γιαούρτι για πρωινό
Οι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, μπορούν να βοηθήσουν και στην αποφυγή ενός κρυώματος. Σε μια έρευνα το 2011, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή τροφών όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, εμφάνισαν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μια άλλη έρευνα το 2012 σύγκρινε τα συμπτώματα δύο ομάδων φοιτητών που υπέφεραν από κρυολόγημα. Η ομάδα που λάμβανε προβιοτικά ως συμπλήρωμα διατροφής ανάρρωσε δύο ημέρες νωρίτερα και τα συμπτώματά της ήταν 34% πιο ελαφριά.

Ανοιχτά παράθυρα
Το να περνάς την ημέρα στο ίδιο δωμάτιο με ένα ή περισσότερα άτομα που είναι άρρωστα, αυξάνει τις πιθανότητές σου να κολλήσεις κι εσύ. Αν όμως ανοίξεις λίγο το παράθυρο ώστε να αλλάζει ο αέρας και να ανανεώνεται, μειώνεις τον κίνδυνο. Ακόμα καλύτερα, κατέβα στο διάλειμμά σου και πήγαινε μια βόλτα. Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθάει να οχυρωθεί απέναντι στα μικρόβια. Μια έρευνα του 2009 ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν 45 λεπτά ή περισσότερο, 4 φορές την εβδομάδα, ζήτησαν 25% με 50% λιγότερη αναρρωτική άδεια από τη δουλειά, την περίοδο που κυκλοφορούσαν ιώσεις.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα μαγειρεμένο μανιτάρι καθημερινά για ένα μήνα εμφάνισαν μεγαλύτερο αριθμό λεμφοκυττάρων και λιγότερες φλεγμονές. Αυτό ισχύει βέβαια και για άλλες υγιεινές τροφές. Φρόντισε να καταναλώνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Μπρόκολο, κουνουπίδι και κέιλ είναι από τα καλύτερα.

Απόφυγε όσους φτερνίζονται
Προφανώς και δεν θέλεις να γίνεις αγενής, ωστόσο το να απομακρύνεσαι από άτομα που είναι άρρωστα και φτερνίζονται ή βήχουν είναι ένας σίγουρος τρόπος να γλιτώσεις. Ήξερες ότι τα μικρόβια φτάνουν έως και 6 μέτρα μακριά με το φτέρνισμα; Αν είσαι εσύ ο άρρωστος, προστάτεψε τους γύρω σου με το να φτερνίζεσαι ή να βήχεις στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σου. Διαφορετικά θα μεταφέρεις παντού τα μικρόβιά σου μιας και τα χέρια σου ακουμπάνε τα πάντα καθημερινά.

Μην πιάνεις τα χείλη σου
Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με χιλιάδες μικρόβια, κυρίως μέσω των χεριών σου. Κάθε φορά που ακουμπάς τα χείλη, τη μύτη ή τα μάτια σου με τα χέρια, ανοίγεις την πόρτα σε όλα αυτά τα μικρόβια να εισβάλουν στον οργανισμό σου. Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Ο μέσος άνθρωπος βάζει τα χέρια του στο στόμα ή τη μύτη του περισσότερες από τρεις φορές την ώρα. Προσπάθησε, όμως.

Κοιμήσου καλά
Εκμεταλλεύσου τις μεγαλύτερες νύχτες τον χειμώνα και κοιμήσου περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες την ημέρα είναι τρεις φορές πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα από εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον οχτώ ώρες.

Παστίλιες ψευδαργύρου
Δοκίμασε να τις πάρεις μόλις αρχίσεις να νιώθεις υποτονικός. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάλυση 18 δοκιμών της Cochrane Library έδειξε ότι λαμβάνοντας ψευδάργυρο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, μειώνεται η διάρκεια της αρρώστιας. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος αυξάνει τη λίμπιντο, βοηθάει στο κλείσιμο των πληγών και στην πρόληψη των φλεγμονών.

Υγρά
Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεμάτων που παράγει ο οργανισμός μας, όταν είμαστε άρρωστοι. Όσο πιο ρευστά, τόσο πιο εύκολα αποβάλλονται από το σώμα μας και καθαρίζει ο οργανισμός. Νερό, φυσικός χυμός πορτοκάλι, τσάι, κοτόσουπα, έχεις πολλές επιλογές.

Κοτόσουπα
Τώρα που είπα κοτόσουπα, η κλασική σούπα των αρρώστων έχει πολλαπλά οφέλη: ο ατμός βοηθάει τη μύτη να ξεβουλώσει, ενώ ο αλμυρός ζωμός μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Επιπλέον, η κοτόσουπα έχει ιδιότητες που μειώνουν την κινητικότητα των λευκών κυττάρων που πολεμούν τη μόλυνση, με αποτέλεσμα να παραμένουν περισσότερο εκεί που τα χρειάζεται ο οργανισμός.

Μη μειώνεις θερμίδες
Το να είσαι άρρωστος μπορεί να σου μειώσει την όρεξη. Οι έρευνες λοιπόν αναφέρουν ότι είναι κακή ιδέα να μην τρέφεσαι σωστά, αν έχεις τη δυνατότητα. Όσο πιο καλά τρέφεσαι, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο οργανισμός σου, όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα μικρόβια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ