- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Βιωματικά σεμινάρια για φοβίες, άγχος και θυμό στον Πειραιά
Ομαδική γνωσιακή ψυχοθεραπεία
Στο Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά Βιωματικά αρχίζουν (Πέμπτη 6/11) σεμινάρια για τη διαχείριση των φοβιών, του άγχους, του θυμού και της θλίψης. Τα σεμινάρια έχουν διπλό σκοπό. Αφενός να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις αυτών των συναισθημάτων στην υγεία, αφετέρου να τους διδάξουν τρόπους διαχείρισής τους μέσω της ομαδικής, γνωσιακής ψυχοθεραπείας.
Η συμμετοχή ενός ατόμου σε μία ομάδα αγνώστων με τους οποίους θα συζητήσει τα προσωπικά του βιώματα μπορεί αρχικά να ξενίζει ως ιδέα, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία παρέχει πολλά οφέλη στους συμμετέχοντες.
Κατ’ αρχάς τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι μοιράζονται κοινά προβλήματα, αγωνίες και προβληματισμούς με άλλα άτομα. Καθώς προχωρούν οι συνεδρίες, γίνεται ολοένα πιο εύκολο να δίνει και να δέχεται το άτομο στήριξη, ενώ ταυτοχρόνως αναθαρρεύει και αποκτά φωνή την οποία πρόθυμα ακούνε τα μέλη της ομάδας του.
Μαθαίνει επίσης να αναγνωρίζει τί δεν λειτουργεί καλά στις διαπροσωπικές σχέσεις του και πως να σχετίζεται με άλλα άτομα με πιο υγιείς τρόπους. Διδάσκεται ακόμα πως να εξωτερικεύει όσα το προβληματίζουν και σταδιακά αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να το κάνει.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα άλλα μέλη της ομάδας μπορεί να του προτείνουν δημιουργικές λύσεις και ιδέες, για να βελτιώσει μια δύσκολη κατάσταση ή να αντιμετωπίσει μία πρόκληση.
«Όταν ένα άτομο είναι μέλος μιας ομάδας, μπορεί να δει τα πράγματα από μία οπτική γωνία που έως τότε του ήταν άγνωστη, επειδή δεν μπορούσε να δει το πρόβλημά του αποστασιοποιημένα», λέει ο επικεφαλής των βιωματικών σεμιναρίων νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Μαθαίνει επίσης πολλά για τον εαυτό του και “ακονίζει” τις κοινωνικές δεξιότητές του».
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η διαχείριση των φοβιών, του άγχους, του θυμού και της θλίψης; «Ο θυμός είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα, που εκ φύσεως υπάρχει για να μας προστατεύει από τις δυνητικές απειλές», απαντά ο Δρ. Δέγλερης. «Πόσο απειλητικό όμως είναι το να μας προσπερνά κάποιος στον δρόμο και να τον βρίζουμε όντας εκτός ελέγχου ή το να καυγαδίζουμε με τον/την σύντροφό μας επειδή δεν έβγαλε τα σκουπίδια έξω; Τέτοιου είδους περιστατικά περισσότερο τον εγωισμό μας αντανακλούν παρά μία αληθινή απειλή, αλλά είναι ενδεικτικά της οξυθυμίας - μίας κατάστασης που βλάπτει όχι μόνο τον ψυχισμό και τις διαπροσωπικές σχέσεις μας, αλλά και την ίδια μας την υγεία».
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο το λίγο άγχος είναι βραχυπρόθεσμα ωφέλιμο και δημιουργικό, αλλά αν σας κρατά ξάγρυπνους τη νύχτα, μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην υγεία (φθάνουν έως την καρδιοπάθεια).
Οι, δε, φοβίες μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινότητα και στην κοινωνική ζωή, ενώ η θλίψη που επιμένει στον χρόνο μπορεί κάλλιστα να υποκρύπτει ή να μεταλλαχθεί σε κατάθλιψη, η οποία είναι αληθινή νόσος και χρειάζεται θεραπεία.
Στις βιωματικές συναντήσεις του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν να καταπολεμούν τις «παρασιτικές» (ή «παράσιτες» όπως αποκαλούνται στην Ψυχιατρική) ιδέες και τους «παράλογους» φόβους που αντιμετωπίζουν, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα συναισθήματα που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν ελεύθερα στην καθημερινότητά τους.
Οι συναντήσεις άρχισαν στις 6 Νοεμβρίου 2018 στις 18.30 το απόγευμα και θα έχουν τρίωρη διάρκεια (έως τις 21.30). Θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, την ίδια πάντοτε ημέρα και ώρα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2104135417 και 6944658 373 (17.00-21.00) ή να στείλουν email στο deglerispsy@yahoo.gr.
Οι εγγραφές, η παραλαβή έντυπου υλικού και οι βιωματικές συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία του Ιατρείου Ψυχοθεραπείας Πειραιά (Μπουμπουλίνας 25, Πειραιάς - 3ος όροφος).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.