Health & Fitness

Παραπληγικοί ασθενείς ξαναπερπάτησαν χάρη σε νέα πρωτοποριακή μέθοδο (video)

Ελπίδα για το μέλλον

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρεις ασθενείς με χρόνια παραπληγία μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μία νέα ελβετική νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης.

Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) ενεργοποιεί με ηλεκτρικά ερεθίσματα τον νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος επιτρέποντας στους «καταδικασμένους» σε καροτσάκια κάποτε ασθενείς να περπατήσουν.

Σε μια διπλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature and Nature Neuroscience, οι Ελβετοί επιστήμονες Grégoire Courtine (EPFL και CHUV / Unil) και Jocelyne Bloch (CHUV / Unil) δείχνουν ότι μετά από λίγους μήνες εκπαίδευσης, οι ασθενείς ήταν σε θέση να ελέγχουν τους παλιότερους μύες των ποδιών που είχαν παραλύσει ακόμη και εν απουσία ηλεκτρικής διέγερσης.

Οι τρεις παραπληγικοί ασθενείς είχαν υποστεί τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού τους, έχοντας μείνει παράλυτοι στα κάτω άκρα για πάνω από τέσσερα χρόνια, πλέον για πρώτη φορά, μετά από μερικούς μήνες συνδυασμένης θεραπείας (ηλεκτρική επισκληρίδια διέγερση και φυσικοθεραπεία με βάρη) κατάφεραν να ελέγξουν τους προηγουμένως τελείως παράλυτους μυς τους.

Η νέα θεραπεία με την ονομασία STimulation Movement Overground (STIMO) εμφυτεύει στον νωτιαίο μυελό μία διάταξη ηλεκτροδίων, η οποία στέλνει άκρως εστιασμένα ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μυς των κάτω άκρων, μιμούμενη τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υγιούς ανθρώπου στα πόδια του.

Μετά από πέντε εβδομάδες εκπαίδευσης, οι τρεις παραπληγικοί ήταν σε θέση να κινούν εθελούσια τους μυς των ποδιών τους και στη συνέχεια να περπατούν με εξωτερικό βοήθημα, αλλά χωρίς την ανάγκη εξωσκελετού, όπως σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και όταν σταματούσε η αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων από το εμφύτευμα, οι ασθενείς μπορούσαν να περπατούν, αντίθετα με παλαιότερες περιπτώσεις που, μόλις σταματούσε η ηλεκτρική διέγερση, ο ασθενής αδυνατούσε πλέον να κινηθεί μόνος του.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ξενκινήσει μία start-up εταιρεία, την GTXmedical για να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα πρωτοποριακή τους μέθοδο.