- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιατί οι ψηλοί κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο από ό,τι οι κοντοί
Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που μετρά ακόμα και τα εκατοστά
Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους πιο κοντούς, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν σε καρκινικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ο ύψους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 9% περίπου στους άνδρες και κατά 12% στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στα σκυλιά, καθώς τα μεγαλόσωμα κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο σε σχέση με τα μικροκαμωμένα. Για τις αιτίες ανάμεσα στη σχέση ύψους-καρκίνου έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις, χωρίς να υπάρχει οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Λέοναρντ Νάνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ριβερσάιντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», συμπεραίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ορμόνες της ανάπτυξης ή με περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες, αλλά με το ότι σε ένα μεγαλύτερο σώμα, όπου συμβαίνουν περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις, είναι πιθανότερο κάτι να πάει στραβά, δηλαδή να συμβούν καρκινικές μεταλλάξεις.
Η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε υπολογισμούς για τον αριθμό των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναμενόμενο να κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί, εξαιτίας των περισσότερων κυττάρων τους και μόνο. Υπολογίσθηκε ότι για κάθε δέκα εκατοστά παραπάνω ύψους, ο κίνδυνος καρκίνου λόγω των περισσότερων καρκινικών διαιρέσεων, άρα και των πιθανότερων μεταλλάξεων, αυξάνεται κατά 11% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες (ποσοστά ανάλογα με αυτά που έχουν προκύψει από τις στατιστικές παρατηρήσεις των ασθενών).
Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, λόγω ύψους αφορά τους 18 από τους 23 συχνότερους καρκίνους. Σε μερικά είδη καρκίνου το ύψος δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.
Από την άλλη, οι επιστήμονες καθησύχασαν τους ψηλούς ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή και ότι, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να πάρουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης, προσέχοντας τη διατροφή τους, κάνοντας τακτική άσκηση, κόβοντας το κάπνισμα κ.ά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.