Health & Fitness

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει σπερματοκτόνες ουσίες;

Πρόσφατα η θεωρία συνωμοσίας έφτασε στην Ελλάδα

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2.jpg

Η νέα «ανακάλυψη» του εγχώριου αντιεμβολιαστικού κινήματος αφορά την ύπαρξη σπερματοκτόνων ουσιών στο εμβόλιο της γρίπης που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

katagrafi-2.jpg

Είναι αλήθεια;

Όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, η «είδηση» περί σπερματοκτόνων στα εμβόλια της γρίπης ξεκίνησε πέρυσι (αν και η ουσία Oxtoxynol χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη στους αντιεμβολιαστικούς κύκλους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία) από τις ΗΠΑ και μόλις πρόσφατα έφτασε στη χώρα μας.

2.jpg

Oxtoxynol-9 ή Oxtoxynol-10;

Μετά την τρομολαγνεία γύρω από τις επιπτώσεις της θειομερσάλης που κατέληξε σε «Βατερλό», το αντιεμβολιαστικό κίνημα στράφηκε σε άλλες ουσίες όπως το αλουμίνιο και εσχάτως την Oxtoxynol-9 που είναι μια ουσία με σπερματοκτόνο δράση.

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει την ουσία Oxtoxynol-10 (και όχι Oxtoxynol-9 – Και τα δυο λογίζονται ως Triton X-100 μη ιονικά επιφανειοδραστικά, ωστόσο η ομοιότητά τους σταματά εκεί) που δεν είναι σπερματοκτόνος και δρα ως επιφανειοδραστικό για απενεργοποίηση των ιών. Χρησιμεύει δηλαδή σαν παράγοντας αποδυνάμωσης των ιών για να χρησιμοποιηθούν ως στελέχη στο εμβόλιο. Η διαφορά λοιπόν είναι πως η πρώτη έχει 10 αιθοξικες ομάδες και είναι δεν σπερματοκτονα, ενώ η άλλη έχει 9 είναι σπερματοκτόνα. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το επίσημο φύλλο οδηγιών του αμερικανικού FDA(σελ. 15), το εμβόλιο περιέχει Oxtoxynol-10 και όχι Oxtoxynol-9.

23.jpg

Υπάρχουν συνολικά 70 διαφορετικές ουσίες Octoxynols, όλες πλην της 9 είναι εγκεκριμένες για χρήση σε τρόφιμα και καλλυντικά. Το Oxtoxynol-10 που υπάρχει στο εμβόλιο της γρίπης, έχει μελετηθεί και θεωρείται ασφαλής (δείτε σχετικές μελέτες εδώεδώεδώ και εδώ).

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ