- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντοπίστηκαν σε πλακούντα εγκύων
Ανησυχητικές οι ενδείξεις της έρευνας
Τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις ότι η αιθάλη (καπνιά) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να διεισδύσει στον πλακούντα της εγκύου γυναίκας και πιθανώς να βλάψει την υγεία του εμβρύου, αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων στη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα που δημιουργούνται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων, βρέθηκαν στους πλακούντες εγκύων γυναικών για πρώτη φορά. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού, βρεφική θνησιμότητα, αναπνευστικά προβλήματα του μωρού κ.α.
Η νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, έρχεται να διευρύνει τους ήδη γνωστούς κινδύνους των ρύπων του αέρα για τα αγέννητα παιδιά, όταν οι έγκυες μητέρες τους αναπνέουν σωματίδια αιθάλης, που από τους πνεύμονες «τρυπώνουν» στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Πέντε έγκυες που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσαν στους ερευνητές την άδεια να μελετήσουν τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό. Η μελέτη των κυττάρων του πλακούντα σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα (καπνιάς).
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισδύσουν στο σώμα του μωρού για να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, επειδή εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση και στο έμβρυο», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πόλεις με ρύπανση, είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα κύησης όπως η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ο πρόωρος τοκετός και τα μωρά με μικρό βάρος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος γέννησης μωρού χαμηλού βάρους μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που είναι χαμηλότερα από το συνιστώμενο ετήσιο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως είπε η κα Γκάγκα, «η νέα έρευνα δείχνει ένα πιθανό μηχανισμό για το πώς τα μωρά επηρεάζονται από τη ρύπανση, ενώ θεωρητικά είναι προστατευμένα μέσα στη μήτρα. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει την επίγνωση των γιατρών και του κοινού για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα στις εγκύους. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές πολιτικές για καθαρότερο αέρα, έτσι ώστε να μειώσουμε την επίπτωση της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως, επειδή ήδη βλέπουμε ένα νέο πληθυσμό νέων ενηλίκων με προβλήματα υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.