Health & Fitness

Αυτά τα δύο λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο

Τι αναφέρει νέα βρετανική μελέτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντικαρκινικές ιδιότητες έχει η κατανάλωση λάχανων και μπρόκολων. Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, τα δύο αυτά τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Γκίτα Στόκινγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Immunity», σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο) ότι αντικαρκινικές ουσίες παράγονται κατά την πέψη αυτών των λαχανικών.

Όπως το δέρμα, η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου συνεχώς αναγεννιέται από βλαστοκύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που παίρνει τέσσερις έως πέντε ημέρες και η οποία μερικές φορές μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, με συνέπεια την πρόκληση φλεγμονής ή καρκίνου.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κάποιος τρώει λαχανικά και μπρόκολα, παράγονται χημικές ουσίες που, φθάνοντας στο παχύ έντερο, επιδρούν θετικά στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε αυτή να ανανεωθεί χωρίς πρόβλημα.

Η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες προστάτευσε τα ζώα από καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Χωρίς την ίδια διατροφή, τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν όμως τα πειραματόζωα άρχισαν τη συγκεκριμενη διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

«Αιτία για αισιοδοξία» χαρακτήρισε τα ευρήματα η δρ Στόκινγκερ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σίγουρα λόγοι για να τρώει κάποιος περισσότερα λάχανα και μπρόκολα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ