Εγκυμοσύνη: Τι ισχύει για ταξίδια, ηλιοθεραπεία και μπάνιο στη θάλασσα
Συμβουλές για ένα ευχάριστο καλοκαίρι
Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για διακοπές, αν μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή αν μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία.
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, δίνει συμβουλές προς τις εγκυμονούσες, προκειμένου να απολαύσουν το καλοκαίρι και να προστατεύσουν την υγεία του εμβρύου και τη δική τους.
Ταξίδια
Στην εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές δεν απαγορεύονται τα ταξίδια. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι ότι τα ταξίδια δεν επιτρέπονται σε περιπτώσεις με ιστορικό αποβολών ή αν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Τα ταξίδια δε συστήνονται στις περιπτώσεις που οι γυναίκες λαμβάνουν φάρμακα για μείωση συσπάσεων μήτρας, καθώς και στις περιπτώσεις μειωμένης ανάπτυξης του εμβρύου.
Ο κ. Τρομπούκης, σημειώνει ότι καλό είναι οι μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια και την ακινησία. Πρέπει να τεντώνουν τα πόδια τους και να περπατάνε για την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα ταξίδια είναι καλύτερο να γίνονται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Συστήνεται να αποφεύγονται στο τρίτο τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροσκάφος σε έγκυο άνω των 37 εβδομάδων.
Όσες έγκυες γυναίκες επιλέξουν αεροπλάνο, καλό είναι να επιλέξουν θέση σε διάδρομο για να μπορούν να σηκώνονται. Για να μην υπάρχει κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης, οι γυναίκες πρέπει να τεντώνουν τα πόδια τους σε τακτικά διαστήματα, να περπατάνε συχνά στο αεροσκάφος και να πίνουν άφθονο νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Επιπλέον, πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους μήπως πρέπει να φορέσουν ειδικές ελαστικές κάλτσες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Ηλιοθεραπεία
Το επόμενο ερώτημα που θέτουν πολλές μέλλουσες μαμάδες είναι αν μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία.
Καλό είναι το καλοκαίρι οι έγκυες γυναίκες να μην επιδιώξουν το μαύρισμα, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο (π.χ. οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης), με αποτέλεσμα οι εγκυμονούσες να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κηλίδες, πανάδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα. Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες και προτιμήστε σκιερούς και δροσερούς χώρους και να έχουν παρέα άφθονα υγρά, μεγάλο καπέλο και αντηλιακό ευρέος φάσματος με πάνω από 30 δείκτη προστασίας.
Μπάνιο στη θάλασσα
Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες στην παραλία για να μην θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο και τη δική τους ζωή. Το κολύμπι στη θάλασσα είναι μεν ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια και χαλαρώνει τις έγκυες γυναίκες, αλλά η θάλασσα μπορεί να κρύβει κινδύνους.
Το κολύμπι στη θάλασσα επιτρέπεται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός από τον ένατο και πάντα με ήπιες κινήσεις. Δεν πρέπει οι έγκυες γυναίκες να κολυμπάνε μόνες τους, αλλά πάντα με παρέα, γιατί μπορούν να νιώσουν ξαφνικά αδιαθεσία και να χρειαστούν βοήθεια. Δεν αποκλείεται μέσα στη θάλασσα να τις πιάσει κράμπα. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να χάσουν την ψυχραιμία τους και να πανικοβληθούν, αλλά να παραμείνουν ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα και στη συνέχεια να βγουν από τη θάλασσα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Healthy Living.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.