- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Οικογενειακός γιατρός»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Η διαδικασία εγγραφής
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας
Διευκρινίσεις αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για τον «Οικογενειακό Γιατρό» έδωσε το υπουργείο Υγείας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας που έκανε νωρίτερα σήμερα λόγο για «επίταξη» των γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς και εξηγεί τους λόγους που αυτή έπρεπε να γίνει.
Όπως εξηγεί έγινε με σκοπό «την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.
Οικογενειακοί γιατροί με τον νόμο αυτό μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.
Επίσης γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017, γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.
Ως οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό».
Το υπουργείο Υγειάς απαντά και στο ερώτημα πώς και με ποια κριτήρια έγινε η αντιστοίχιση;
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του υπουργείου «Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της και γι αυτήν ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας:
- Η ηλικία (για τη διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ. Για τους Οικογενειακούς Ιατρούς ελήφθησαν υπόψη, η ειδικότητα (για τη διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος παροχής υπηρεσιών.
- Κάθε πολίτης (Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας) αντιστοιχίσθηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν οικογενειακό γιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης που έχει τεθεί στο άρθρο 6 του ν.4486/2017. Για τους γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες.
- Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 1.500 παιδιά.
Αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο δήμο, όλοι οι "Οικογενειακοί Ιατροί" (ανάλογα με την ηλικία του πληθυσμού) αντιστοιχίζονται τυχαία με αριθμό Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ίσο με το σύνολο των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας διαιρούμενο δια του αριθμού των«Οικογενειακών Ιατρών» που παρέχουν υπηρεσίες εντός του δήμου» εξηγεί το υπουργείο Υγείας.
Στο ζήτημα που αντιδρούν οι γιατροί, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι άλλο είναι η αντιστοίχιση και άλλο η εγγραφή των πολιτών στον «Οικογενειακό Γιατρό» καθώς «η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Ιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του».
Η αντιστοίχιση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο η αντιστοίχιση έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής, η οποία θα ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής από τον Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον «Οικογενειακό Ιατρό» επιλογής του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά της αυξάνει την αντοχή στο γυμναστήριο, χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων
Οι ειδικοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της επίδρασης στην καψαϊκίνη
Διατροφολόγος τονίζει ότι η «δίαιτα των Βίκινγκ» του Νορβηγού επιθετικού είναι ακατάλληλη για τον μέσο άνθρωπο
Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν την έκθεση σε μικρόβια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.