Health & Fitness

«Το Άγιο Δισκοπότηρο της αντικαρκινικής έρευνας» - Υγρή βιοψία ανιχνεύει 10 τύπους καρκίνου

Έρχεται πιο κοντά η μέρα που η διάγνωση θα είναι έγκαιρη και σωτήρια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια εξέταση αίματος για δέκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύουν την ασθένεια πολύ πριν αυτή δώσει συμπτώματα. Αυτό ειπώθηκε από επιστήμονες στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ογκολογίας στον κόσμο.

Η εξέταση με την επωνυμία «υγρή βιοψία» λειτουργεί εντοπίζοντας κυρίως ίχνη γενετικού υλικού (DNA) που απελευθερώνονται στο ανθρώπινο σώμα από ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος, η οποία έχει μέχρι στιγμής επιδείξει θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος. Πιο δύσκολα ανιχνεύσιμοι θεωρούνται οι καρκίνοι στο στομάχι και στον προστάτη.

Ειδικότερα, σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.400 άτομα (561 χωρίς καρκίνο και 845 με πρόσφατη διάγνωση της ασθένειας) το τεστ αίματος σημείωσε το εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας του 90%. Στην ίδια έρευνα, ανάμεσα στους τέσσερις συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο που βγήκαν «θετικοί», δύο γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου μόλις λίγους μήνες αργότερα.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο ελπίζουν ότι η εν λόγω εξέταση αίματος θα αποτελέσει κάποια μέρα μέρος ενός «καθολικού εργαλείου» ανίχνευσης του καρκίνου σε ασθενείς.

«Είναι πιθανότατα το άγιο δισκοπότηρο της αντικαρκινικής έρευνας», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο δρ. Έρικ Κλάιν, επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής μελέτης στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Κλίβελαντ. «Δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης καρκίνων που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, εκτός αν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέταση θα σώσει πολλές ζωές», πρόσθεσε.  

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες και από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το τεστ αίματος θα είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσα σε διάστημα 5-10 ετών, εφόσον φυσικά περάσει από όλους τους ελέγχους.