Health & Fitness

Κανένας πρόσφατος θάνατος βρέφους από κοκκύτη στην Ελλάδα

Η τελευταία σχετική αναφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ χρονολογείται από το 2016

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είπαμε να είμαστε εναντίον του πολύ επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά, εάν δίνουμε στη δημοσιότητα παραπλανητικές πληροφορίες, το μόνο το οποίο θα επιτύχουμε θα είναι να δώσουμε αξιοπιστία σε εκείνους οι οποίοι μάχονται την αξία και τη σημασία των εμβολιασμών, ως το κύριο μέσο προαγωγής της υγείας.

Το λέμε αυτό επειδή μία λίαν αμφιλεγόμενη «καταγγελία», η οποία περιλαμβάνεται… γενικώς και αορίστως σε δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), έχει κάνει από το πρωί της περασμένης Παρασκευής 11 Μαϊου τον γύρo του διαδικτύου και έχει αναστατώσει γονείς και ενδιαφερόμενους πολίτες.

Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου του ΙΣΘ αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του τα εξής:

«Ο κεντρικός ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο καθηγητής κ. Ροηλίδης, μίλησε με συγκεκριμένα τραγικά παραδείγματα, όπως για βρέφος 4 μηνών με κοκκύτη που… κατέληξε επειδή οι γονείς του δεν του έκαναν ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ λόγω αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων! «Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη θα είχε προλάβει αυτή την άσχημη εξέλιξη…» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε τα αίτια αμφισβήτισης των εμβολίων προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα, και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο να μιλούν γι αυτό...».

Πού, πότε και πώς συνέβη το εικαζόμενο τραγικό γεγονός; Ουδέν στοιχείο παρατίθεται από τους αρμοδίους του ΙΣΘ…

Η A.V. επικοινώνησε με τον επικεφαλής των παθολόγων λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, αφού ερεύνησε διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ στοιχεία, μας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι πρόσφατο σχετικά, αφού ο τελευταίος θάνατος ανεμβολίαστου βρέφους από κοκκύτη στη χώρα μας σημειώθηκε το 2016. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά από τότε…».