- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Όταν το αποτέλεσμα της πλαστικής χειρουργικής δεν είναι το επιθυμητό
Κι όμως, μπορούν να γίνουν «διορθώσεις»
Ο μεγαλύτερος ίσως φόβος των ανθρώπων οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε μία πλαστική/αισθητική επέμβαση, είναι το αποτέλεσμα που δεν τους ικανοποιεί. Πόσες φορές δεν έχουμε δει φωτογραφίες επωνύμων με σχόλια για αποτυχημένη αισθητική επέμβαση;
Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, μπορεί όμως να ελαχιστοποιηθεί με μια καλή συνεννόηση πριν από την εφαρμογή της οποιασδήποτε διαδικασίας. Είναι πλέον σαφές ότι οι πλαστικές /αισθητικές επεμβάσεις δεν κάνουν θαύματα, αλλά βελτιώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, γι’ αυτό και καταρχάς θα πρέπει οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές. Επίσης, είναι ευνόητο ότι κανένας γιατρός δεν θέλει να έχει κακή έκβαση το περιστατικό του. Για να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, λοιπόν, θα πρέπει πριν από την επέμβαση ο ασθενής, σε συνεργασία με το γιατρό του, να κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει και τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.
«Με μια κοινή συνεννόηση, που μπορεί να απαιτεί περισσότερες από μία συνεδρίες, δίνεται στον ασθενή η δυνατότητα να κατανοήσει τις προοπτικές της κάθε επιλογής και να αποφασίσει σε ποια θα προχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται φωτογραφήσεις, μετρήσεις, επεξηγήσεις, σημειώσεις, έτσι ώστε να σχεδιαστεί η επέμβαση και να είναι πλήρως ενημερωμένος ο ασθενής πριν υποβληθεί σε αυτήν», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Από τη στιγμή που θα γίνει η επέμβαση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία είναι να μην ικανοποιεί αισθητικά τον ασθενή χωρίς να έχει πάει κάτι στραβά και η άλλη να έχει πάει όντως κάτι στραβά ως προς το σημείο, το μέγεθος την έκταση της παρέμβασης κ.λπ. Τι γίνεται, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις; Μπορεί το αποτέλεσμα να διορθωθεί; Η απάντηση είναι «ναι»!
Διορθώσεις στο πρόσωπο
Όσον αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο (face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική) και στα αφτιά (ωτοπλαστική), μπορούν να γίνουν διορθώσεις με μικροεπεμβάσεις, οι οποίες διενεργούνται με τοπική αναισθησία. Η μεγάλη επέμβαση έχει ήδη γίνει, οπότε ο γιατρός προχωρά σε μια επιμέρους διόρθωση πάνω σε αυτό που ο ασθενής επιθυμεί.
Στην περίπτωση των fillers η διόρθωση γίνεται με την προσθήκη επιπλέον υλικού ή με την εξουδετέρωση του πλεονάζοντος υλικού.
Αν, για παράδειγμα, τα χείλη είναι πιο λεπτά από το επιθυμητό, ο γιατρός θα προσθέσει υλικό προκειμένου να τους προσδώσει περισσότερο όγκο. Αντίστοιχα, εάν είναι μεγαλύτερα από το επιθυμητό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά υλικά, έτσι ώστε να «εξουδετερώσει» την υπερβολή. «Αντίδοτα» υπάρχουν τόσο για το υαλουρονικό οξύ, όσο και για το λίπος. Όσον αφορά στην αλλαντική τοξίνη (μπότοξ), όταν από λάθος χειρισμό το αποτέλεσμα αλλοιώσει την όψη (π.χ. πρόπτωση του φρυδιού ή βλεφάρου), ο έμπειρος γιατρός μπορεί να εγχύσει το ίδιο υλικό σε συγκεκριμένα σημεία, έτσι ώστε να διορθώσει το κακό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση των νημάτων, εάν η ανόρθωση δεν είναι ικανοποιητική για τον ασθενή, μπορούν να προστεθούν επιπλέον νήματα.
Διορθώσεις στο σώμα
Είτε πρόκειται για λιποαναρροφήσεις, είτε για κοιλιοπλαστική, ανόρθωση γλουτών, βραχιονοπλαστική ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, και στο σώμα, οι διορθώσεις γίνονται με μικροεπεμβάσεις οι οποίες διενεργούνται με τοπική αναισθησία. Με εξαίρεση την αυξητική στήθους. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν εκ των προτέρων δεν έχει γίνει σωστή συνεννόηση ως προς το μέγεθος και την ποιότητα των υλικών και το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί, θα πρέπει να γίνει νέα επέμβαση και να τοποθετηθούν νέα ενθέματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και με λιπομεταφορά, δηλαδή μεταφορά λίπους από κάποιο σημείο του σώματος όπου υπάρχει πλεονάζον, στο μαστό.
Ο ρόλος των υλικών
Προκειμένου να αποφευχθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, στο πρόσωπο (υαλουρονικό, μπότοξ κλπ) ή στο σώμα (ενθέματα), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή ποιότητα των υλικών. Οι ασθενείς θα πρέπει εκ των προτέρων να ενημερώνονται από το γιατρό τους για το τι ακριβώς θα χρησιμοποιήσει. Συχνά το κόστος είναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή, κάτι που όμως δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τα φθηνά υλικά είναι και κακής ποιότητας ή ακόμα και μη εγκεκριμένα. Επιπλέον, το ακριβό υλικό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι τελικά εξίσου ή και περισσότερο οικονομικό από το φθηνό, εάν συνυπολογίσει κανείς τη διάρκεια του αποτελέσματός του (π.χ. υαλουρονικό, μπότοξ).
Ο ρόλος του γιατρού
Δεδομένου ότι κάθε πρόσωπο και κάθε σώμα είναι διαφορετικό και χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό, βασική προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η επιλογή ενός έμπειρου και καταρτισμένου γιατρού. Ποια είναι όμως τα κριτήρια με τα οποία πρέπει κανείς να επιλέγει το γιατρό του; «Το να είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής είναι μία εγγύηση, όπως επίσης, οι συστάσεις. Όμως, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπιστοσύνη που εμπνέει ο ίδιος ο γιατρός στον ασθενή. Από εκεί και πέρα, η σωστή συνεννόηση και η καλή συνεργασία γιατρού και ασθενούς εγγυώνται το επιθυμητό αποτέλεσμα», απαντάει η Δρ Σεφέρη – Δανιήλ και συμπληρώνει: «Επίσης, είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην αλλάζουν συνεχώς γιατρό. Να επιλέξουν έναν που τον εμπιστεύονται και να παραμείνουν σε αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν πηγαίνουν σε άλλον γιατρό να τον ενημερώνουν για το τι έχουν ήδη κάνει. Η διατήρηση καρτέλας του ασθενούς, όπου αναφέρονται οι τεχνικές και τα υλικά που έχουν εφαρμοστεί στο πρόσωπο ή/και στο σώμα του, είναι απαραίτητη σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί να αλλάξει γιατρό για άλλους λόγους (π.χ. αν λείπει για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό)».
Εντούτοις, σημαντικός είναι και ο ρόλος του ασθενούς, ο οποίος πρέπει να φροντίσει να κάνει μία καλή συνεννόηση με το γιατρό του και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του. Η τάση είναι πλέον οι ασθενείς να ενημερώνονται γραπτώς τόσο για τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, όσο και για όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την οποιαδήποτε επέμβαση και να υπογράφουν για τη συγκατάθεσή τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.